Britten geven steeds vaker voorkeur aan ggz-apps boven medicatie

Britse consumenten van 18 tot 44 jaar geven steeds vaker de voorkeur aan digitale ondersteuning bij de behandeling van een psychische aandoening boven medicatie zoals antidepressiva. Ruim de helft (55%) van de 18-24-jarige respondenten uit een onderzoek in opdracht van ORCHA zou kiezen voor een door de behandelaar voorgestelde ggz-app, terwijl slechts 39 procent de voorkeur geeft aan medicatie. 53 procent van de jongste leeftijdsgroep uit de studie zou zelfs de voorkeur geven aan een gezondheidsapp boven één-op-één therapie via een videolink of telefoongesprek.

ORCHA (Organisatie voor de Beoordeling van Zorg- en Gezondheidsapps) beoordeelt gezondheidsapps en beheert in het VK databases met gezondheids-apps voor zorgaanbieders in 70 procent van de Britse NHS (National Health Service)-regio’s. Het ORCHA-onderzoek is uitgevoerd door OnePoll, dat 2.000 mensen heeft geïnterviewd.

Uit de studie blijkt ook dat meer dan een derde (36%) van alle volwassenen in het VK graag een aanbeveling voor een app voor geestelijke gezondheid van hun arts ontvangt. Zo’n app dient ter ondersteuning van de behandeling van aandoeningen zoals angst, stress, paniek, depressie, eetstoornissen of zelfbeschadiging. Het percentage was hoger in veel leeftijdsgroepen (45% voor 35- tot 44-jarigen en 55% voor 18- tot 24-jarigen).

“Dit voelt als een kantelpunt, een acceptatie dat er verschillende manieren zijn om toegang te krijgen tot ondersteuning”, stelt dr. Simon Leigh, hoofd onderzoek bij ORCHA tegenover de website Health Tech Digital. “Er wachten nu 1,6 miljoen mensen op de geestelijke gezondheidszorg van de NHS. Nog eens acht miljoen mensen in het VK kunnen geen gespecialiseerde hulp krijgen omdat ze niet als ziek genoeg worden beschouwd om in aanmerking te komen. En wachtlijsten zullen waarschijnlijk langer worden, omdat we de achterstand van de NHS aanpakken. We moeten er allemaal anders over denken – en dit rapport laat voor het eerst zien dat het tij zou kunnen keren.”

Voordelen health-apps

Het onderzoek belicht de belangrijkste redenen waarom Britten kiezen voor digitale gezondheidsapps:

  • Gemak: 37 procent van de respondenten meldt dat er een app voor geestelijke gezondheid beschikbaar is om ondersteuning te bieden wanneer ze die nodig hebben, vooral ’s nachts.
  • Directe toegang: 35 procent waardeert het onmiddellijke karakter van digitale gezondheid.
  • Flexibiliteit: 31 procent vond het prettig om toegang te hebben tot ondersteuning zonder werk te hoeven missen of kinderopvang te regelen. Dit was significant hoger bij vrouwen en leeftijdsgroepen die het meest kans hadden om kinderen te krijgen.
  • Privacy: 29 procent hecht veel waarde aan de privacy van digitale gezondheid, met name mensen van 18 tot 24 jaar (37%).
  • Kosteneffectiviteit: 28 procent waardeert dat een gezondheidsapp minder kan kosten dan privétherapie. In de leeftijdscategorie 25-44 jaar liep dit op tot 41 procent.

Ook zorgen

Maar er zijn ook zorgen over het gebruik van health apps:

  • 46 procent is op zijn hoede voor het gebruik van AI-chatbots.
  • 41 procent maakt zich zorgen of de app is ontworpen door gekwalificeerde artsen en psychologen. Deze zorg was het grootst bij 65-plussers.
  • 35 procent maakt zich zorgen over hoe veilig hun persoonlijke gegevens zullen zijn.
  • 28 procent is bang dat ze akkoord gaan met een abonnement dat ze zich niet kunnen veroorloven of waarvan ze niet weten hoe ze het moeten opzeggen. Deze bezorgdheid was het grootst onder de 18- tot 34-jarigen.

“Apps voor geestelijke gezondheid kunnen een grote troef zijn en mensen op bewijs gebaseerde ondersteuning bieden precies wanneer ze het nodig hebben”, stelt dr. Laura Pogue, Clinical Lead for Mental Health ORCHA en GP Clinical Lead for Mental Health bij St Helen’s CCG in een reactie. “ORCHA constateert echter consequent dat slechts 20-30 procent van de apps persoonlijke gegevens afdoende veilig behandelt. Dus gebruikers moeten alert zijn en idealiter apps gebruiken die zijn aanbevolen door een zorgverlener.” Om de veiligheid van digitale gezondheidsproducten te borgen, heeft de Britse overheid vorig jaar een toetsingskader, de Digital Technology Assessment Criteria, als kwaliteitsmaatstaf ingevoerd.

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
World Conference
ICT&health World conference komt naar Limburg
Kort zorgnieuws
Kort zorgnieuws: Digitale inclusie; NEN 7510 in Deventer; Bestuurswisselingen, en meer
Heupairbag
Succesvolle heupairbag straks ook thuis beschikbaar
Erasmus MC en Maasstad Ziekenhuis leiden een wereldprimeur met flow-gecontroleerde beademing voor ARDS-patiënten op de IC. Deze innovatie belooft minder longbelasting en potentieel minder schade.
IC-beademingspilot mikt op minder longschade  
Geneesmiddelen
Online dashboard voor doorlooptijden geneesmiddelen
Samenwerking Thuismonitoring
Thuismonitoring geeft impuls aan samenwerking en ontzorgt
ouderenzorg
Whitepaper over AI in ouderenzorg gepubliceerd
psycholoog
2,5 miljoen voor praktijkonderzoek naar hybride ggz-zorg
patiënt
Telezorg-strategie vermindert aantal no shows drastisch
3D-Model Schouder
Schouderprothese in 3D-model aangemeten
Volg jij ons al?