Bruins: focus op succesnummers en opschalen

21 januari 2019
ICT Health event in Louwman Museum
Overheid
Nieuws
E-health toepassingen zijn geen verzameling losse gimmicks meer, benadrukt Bruins. Toch lijkt opschalen ervan lastig. Een bekend voorbeeld is zoals Bruins het omschrijft, een beeldbel-oplossing voor COPD-patiënten in het Oosten van Nederland.

Overal een app voor

“Waarom is deze oplossing nog niet overal te vinden? Digitalisering heeft in elke sector doorgang gevonden. Toen ik onlangs op reis ging, was er overal wel een app voor die vaak zelfs internationaal gebruikt worden. Maar in de zorg nog niet. Hoe we dat moeten veranderen, is de vraag die we ons deze week moeten stellen. Hoe komt het dat er nog niet goed gegevens uitgewisseld kunnen worden? Hoe organiseren we privacy en veiligheid hier omheen?” Kortom, het verhaal moet deze e-healthweek niet alleen gaan om 1.000 bloemen laten bloeien, maar ook kijken naar waar en hoe het beter kan. Keuzes maken en daar vol op inzetten. “En daarin kun je klein beginnen. Zelf heb ij bijvoorbeeld tot doel om elke dag 10.000 stappen te zetten. Als dat doel is bereikt, krijg ik dat via mijn horloge te zien. Dat werkt wel stimulerend.”

Ervaringsdeskundige

Als praktijkvoorbeeld onder met motto – ‘hoe helpt het jou’ - haalt Bruins Dayenne Zwaagman op het podium, hartpatiënt, mede-oprichter Hart4Onderzoek en columniste van ICT&health. Zwaagman vertelt hoe zij als ervaringsdeskundige gebruik maakt van de dienst Hartwacht voor monitoring thuis. “Twee jaar geleden ging ik om de drie maanden nog wel naar het ziekenhuis omdat ik een hartritmestoornis dacht te hebben. Er was geen enkele andere manier om dat thuis te controleren. Tegenwoordig wordt met grote regelmaat gemonitord hoe het met me gaat. Of mijn bloeddruk en gewicht nog wel goed zijn bijvoorbeeld. Denk ik dat er iets mis is, dan kan ik een ECG laten maken en die doorsturen. Dan krijg ik te horen of ik 112 moet bellen of dat het wel meevalt.” Overigens kan de technologie nog wel wat doorontwikkeling gebruiken, stelt Zwaagman. “Hartwacht haalt veel onzekerheid weg. Maar het gebeurt nog wel eens dat mijn lichaam zegt dat er iets aan de hand is en dat het device dat ik voor de controles tot twee keer toe zegt dat er niets aan de hand is. Bij een derde controle blijkt dan toch dat ik gelijk had.”

Echte voordelen e-health

Dit soort verhalen geven volgens Bruins aan wat de echte voordelen zijn van e-health. Het geeft meer zekerheid, meer zelfstandigheid. Het wordt nu echt tijd om de barrières te slechten – zoals fragmentatie en gebrek aan digitale vaardigheden. Dat geldt ook voor gegevensuitwisseling, een belangrijke basis onder al die apps en nieuwe technologie. “We hebben al grote vrijwillige stappen gezet in het Informatieberaad. Maar het is niet genoeg. Daarom komen we nu met een wetgevingstraject. Dat wordt nog ‘a hell of a job’, maar we hopen dat alle betrokken partijen op het puntje van hun stoel blijven zitten en blijven meedenken.”