Programma

Nieuws
Tip hier de redactie
Bekijk overzicht
Artikel delen

Budget e-health populair

Pakweg een op de drie huisartsen heeft een budget aangevraagd voor e-health; dat blijkt uit een ronde langs de grote zorgverzekeraars. De budgetten zijn bedoeld voor de POH-ggz die ze gebruikt bij de basis-ggz.

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

Sommige huisartsen vragen het e-healthbudget voor de POH-ggz vanuit de praktijk aan, andere vanuit een zorggroep. Sommige zorgverzekeraars maken onderscheid in de tarieven naar screening, consultatie en behandeling, andere keren een bedrag uit voor dit hele pakket. Vergelijken is dus niet eenvoudig, maar de grote zorgverzekeraars zien wel dat de nieuwe post populair is en dat pakweg een op de drie huisartsen ermee werkt.

‘We hopen dat patiënten beter ondersteund worden, en minder vaak naar de gespecialiseerde ggz worden doorverwezen’, zegt een woordvoerder van zorgverzekeraar CZ, die schat dat 35-40 procent van de door hen gecontracteerde huisartsen gebruikmaakt van het budget. Ook Achmea verwacht dat ‘de rol van poortwachter van de huisarts naar de veranderde ggz hiermee wordt versterkt’.

Van het kerngebied van Achmea heeft 31 procent van de praktijken het budget aangevraagd voor e-health, en 25 procent voor consultatie. Bij VGZ hebben achttien zorggroepen zich gemeld voor het budget, en enkele tientallen preferente huisartsen. De e-health-module voor de POH-ggz is nog nieuw, dus de zorgverzekeraars verwachten voor dit jaar in ruil voor het budget vooral een rapportage over de eerste ervaringen en de gemaakte kosten. De jaren daarna willen de verzekeraars meer gaan sturen op vermindering van consulten of verwijzingen. Ook willen ze criteria opstellen voor de kwaliteit.

Een grote aanbieder van e-health voor de POH-ggz is Therapieland. Zij bieden onder meer zorg aan in samenwerking met telemedicine-aanbieder KSYOS. Zij becijferen dat het voordeel voor een normpraktijk (2350 patiënten) 2213 euro kan bedragen. In hun programma is de e-healthmodule een aanvulling op de consulten van de POH-ggz en de huisarts. De patiënt gaat thuis aan de slag met behulp van vragenlijsten, huiswerkopdrachten en zelfobservaties.

Medischcontact

ICT&health congres 2023
Op 30 januari 2023 trapt ICT&health het nieuwe zorgjaar af met het jaarlijks groot en invloedrijk zorgcongres over de zorgtransformatie.
Ook aanwezig zijn? Reserveer dan snel uw entreeticket

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

Mis niks en ontvang de spannendste ontwikkelingen