Search
Close this search box.
Search

Budget e-health populair

Pakweg een op de drie huisartsen heeft een budget aangevraagd voor e-health; dat blijkt uit een ronde langs de grote zorgverzekeraars. De budgetten zijn bedoeld voor de POH-ggz die ze gebruikt bij de basis-ggz.

Sommige huisartsen vragen het e-healthbudget voor de POH-ggz vanuit de praktijk aan, andere vanuit een zorggroep. Sommige zorgverzekeraars maken onderscheid in de tarieven naar screening, consultatie en behandeling, andere keren een bedrag uit voor dit hele pakket. Vergelijken is dus niet eenvoudig, maar de grote zorgverzekeraars zien wel dat de nieuwe post populair is en dat pakweg een op de drie huisartsen ermee werkt.

‘We hopen dat patiënten beter ondersteund worden, en minder vaak naar de gespecialiseerde ggz worden doorverwezen’, zegt een woordvoerder van zorgverzekeraar CZ, die schat dat 35-40 procent van de door hen gecontracteerde huisartsen gebruikmaakt van het budget. Ook Achmea verwacht dat ‘de rol van poortwachter van de huisarts naar de veranderde ggz hiermee wordt versterkt’.

Van het kerngebied van Achmea heeft 31 procent van de praktijken het budget aangevraagd voor e-health, en 25 procent voor consultatie. Bij VGZ hebben achttien zorggroepen zich gemeld voor het budget, en enkele tientallen preferente huisartsen. De e-health-module voor de POH-ggz is nog nieuw, dus de zorgverzekeraars verwachten voor dit jaar in ruil voor het budget vooral een rapportage over de eerste ervaringen en de gemaakte kosten. De jaren daarna willen de verzekeraars meer gaan sturen op vermindering van consulten of verwijzingen. Ook willen ze criteria opstellen voor de kwaliteit.

Een grote aanbieder van e-health voor de POH-ggz is Therapieland. Zij bieden onder meer zorg aan in samenwerking met telemedicine-aanbieder KSYOS. Zij becijferen dat het voordeel voor een normpraktijk (2350 patiënten) 2213 euro kan bedragen. In hun programma is de e-healthmodule een aanvulling op de consulten van de POH-ggz en de huisarts. De patiënt gaat thuis aan de slag met behulp van vragenlijsten, huiswerkopdrachten en zelfobservaties.

Medischcontact

admin

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
AI
Hoe AI urologische problemen bij baby’s voorspelt
acute zorg
Zorgsector pleit in kamerbrief voor betere databeschikbaarheid
Datalek Zuyderland
Datalek bij Zuyderland Medisch Centrum
verpleegkundige
1 op 5 zorgmedewerkers wil zonder ICT werken  
Parkinson Punt Zuyd
Website Parkinson Punt Zuyd gelanceerd
Narcolepsie
Nieuwe app voor brede behandelaanpak narcolepsie
Zorgorganisatie ZuidOostZorg pioniert in haar verpleegklinieken ondertussen al volop met de inzet van Medido medicijndispensers.
Verpleegklinieken pionieren succesvol met medicijndispensers
AI-opleiding
AI-opleiding voor medewerkers ETZ
zelfherstel
Zebravis onderzoek werpt nieuw licht op behandeling blindheid
Transparantie zorg
Politiek eist meer transparantie over kwaliteit van zorg
Volg jij ons al?