Bundeling digitale patiëntendossiers duurt langer

7 februari 2020
NL-EP-dossier_edited
Databeschikbaarheid
Nieuws

Zorgaanbieders geven aan dat ze door de complexiteit die gepaard gaat met het bundelen van alle patiëntgegevens meer tijd nodig hebben. Gesproken wordt over een half jaar, dus eind 2020, begin 2021.

Marcel Heldoorn, manager digitale zorg bij Patiëntenfederatie Nederland, stelde in een gesprek bij BNR dat de zorgaanbieders al drie jaar van de deadline op de hoogte waren. "De vertraging hadden ze eerder kunnen zien aankomen", aldus Heldoorn. De wet is in 2016 aangenomen en trad in juli 2017 in werking. Vanaf dat moment hadden de zorgaanbieders nog drie jaar de tijd om de digitale inzage te regelen.

Digitale patiëntendossiers op USB-stick

Met ingang van 1 juli moeten patiënten zoals aangegeven eenvoudig en veilig toegang hebben tot al hun medische gegevens bij al hun zorgaanbieders, bijvoorbeeld via een persoonlijke gezondheidsomgeving (PGO). Via één app of website kunnen dan alle medische gegevens van alle zorginstellingen, zoals huisartsen, ziekenhuizen of apotheken, geraadpleegd worden.

Ook als de zorgaanbieders er niet in slagen om de deadline van 1 juli te halen, kunnen ze strikt genomen nog wel aan de wetgeving voldoen. Die stelt namelijk dat zorgaanbieders verplicht zijn patiënten kosteloos digitaal inzicht te geven in hun medische gegevens. Formeel zouden ze daar met het aanleveren van die gegevens op een USB stick, of als attachment in een e-mail, ook aan voldoen.

Eigen portalen

Zorgaanbieders hebben ook nog eigen patiëntportalen waar medische gegevens verzameld worden. Echter, het idee achter de nieuwe wet was om het voor patiënten eenvoudiger te maken gegevens van verschillende zorgaanbieders te raadplegen. "Dan helpt het als je al je gezondheidsgegevens kunt verzamelen en bundelen in één overzicht. Dat geeft hen meer regie en helpt bij de voorbereiding op het gesprek met de dokter. En precies dáár moeten ze nu nog langer op wachten, dat vind ik heel jammer," aldus Heldoorn.

In een reactie geeft het ministerie van VWS aan dat uitstel van de deadline naar eind 2020 geen directe consequenties heeft voor in ieder geval de subsidie die via OPEN (gericht op de eerste lijn) toegekend is voor het realiseren van de digitale inzage bij onder meer huisartsen. Het eerder begonnen subsidieprogramma voor ziekenhuizen - VIPP - loopt dit jaar af.