Search
Close this search box.
Search

CancerLinQ kan doorbraak in strijd tegen kanker betekenen

De American Society of Clinical Oncology (ASCO) staat op het punt om de immense hoeveelheden beschikbare ruwe data op het gebied van kanker te vertalen naar kennis die toegepast kan worden om toekomstige kankerpatiënten zo goed mogelijk te helpen.

Dat schrijft Christine Donato van SAP in een artikel op Forbes. Kanker is momenteel verantwoordelijk voor bijna 590.000 doden in de VS, een op de vier sterfgevallen.

Sterfgevallen kanker terugbrengen

Het analyseren en vergelijken van de enorme hoeveelheid data uit onderzoek naar kanker en over afzonderlijke patiënten kan het aantal sterfgevallen aan kanker terugbrengen, maar diezelfde berg aan gegevens op goede wijze verwerken lijkt een onmogelijke taak. Volgens Peter Paul Yu, MD, FACP, FASCO en voormalig ASCO-president, kan IT een cruciale rol spelen in deze taak, door leerprocessen te versnellen, gezondheidskosten te beperken en het complete gezondheidsecosysteem van patiënten, familie, onderzoekers, betalende partijen en wetgevers beter uit te nutten.

Volgens Yu kan het snelle oncologische leerplatform van ASCO, CancerLinQ, een leidende rol spelen in de inspanning om via IT meer inzicht te krijgen in de beste aanpak van kanker. CancerLinQ draait op het SAP HANA platform en gebruikt Big Data analysetools om patiëntendata van electronic health records (EHRs, elektronische patiëntendossiers) te ontsluiten. Elke fase van CancerLinQ kan krachtiger instrumenten en inzichten bieden voor medici, patiënten en andere stakeholders in de kankergemeenschap. Dat kan onder meer door :

•    Kwaliteitsmaatregelen in realtime te monitoren en inzichten te krijgen via geanonimiseerde data van duizenden patiënten.
•    Door via een gepersonaliseerde patiëntentijdslijn een snapshot te krijgen van een behandeling, bijeffecten en uitkomsten.
•    Door groepen patiënten met vergelijkbare karakteristieken geanonimiseerd te vergelijken.

Volgens Yu, die sprak tijdens een SAP Personalized Medicine Symposium in Palo Alto, is interoperabiliteit verder een belangrijke uitdaging in de gezondheidssector. Een interoperabel Health IT ecosysteem kan de juiste data op het juiste moment aan de juiste mensen beschikbaar stellen op een wijze die zinvol is voor de ontvangers.

Momenteel worden gegevens uit patiëntendossiers op oncologisch gebied geuploaded in het CancerLinQ-platform. ASCO heeft als doel om in 2016 nog met de eerste versie van CancerLinQ van start te gaan.

Zie video CancerLinQ

###CancerLinQ###

admin

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
Datalek Zuyderland
Datalek bij Zuyderland Medisch Centrum
verpleegkundige
1 op 5 zorgmedewerkers wil zonder ICT werken  
Parkinson Punt Zuyd
Website Parkinson Punt Zuyd gelanceerd
Narcolepsie
Nieuwe app voor brede behandelaanpak narcolepsie
Zorgorganisatie ZuidOostZorg pioniert in haar verpleegklinieken ondertussen al volop met de inzet van Medido medicijndispensers.
Verpleegklinieken pionieren succesvol met medicijndispensers
AI-opleiding
AI-opleiding voor medewerkers ETZ
zelfherstel
Zebravis onderzoek werpt nieuw licht op behandeling blindheid
Transparantie zorg
Politiek eist meer transparantie over kwaliteit van zorg
thuisarts.nl
Samenwerking voor verdere uitbreiding Thuisarts.nl
digipunt
DigiPunt Zuyderland ondersteunt digivaardigheid
Volg jij ons al?