Cardiologen gebruiken nieuw apparaat met AI bij dotterbehandelingen

18 april 2024
dotteren
Innovatie
Nieuws

In de hartkatheterisatiekamer van Noordwest wordt sinds kort gewerkt met het nieuwste IVUS-apparaat: de AVVIGO+. Noordwest is hiermee volgens eigen zeggen het eerste ziekenhuis in Nederland dat het apparaat in gebruik heeft. “Deze nieuwe versie zorgt ervoor dat de kwaliteit van onze dotterbehandelingen nog beter wordt”, aldus interventiecardioloog Ton Heestermans.

IVUS staat voor intravasculaire ultrasound. Het betreft een echo-onderzoek van de vaatwand van de kransslagader vanuit het lumen van het vat. Dit gaat via een lange dunne draad in de kransslagader. Over deze draad schuift de cardioloog een katheter met aan het uiteinde een echo-element, de IVUS-katheter. Op deze manier kan de cardioloog de hele kransslagader van binnen bekijken en precies meten wat de ernst van de vernauwing is, wat de afmetingen van de stent moeten zijn en of het uiteindelijke stentresultaat goed is. 

Dotterbehandelingen 

Cardioloog Heestermans is op de website van Noordwest goed te spreken over deze innovatie. “We hadden al een IVUS-apparaat in gebruik, maar dit kan nog meer. Met deze nieuwe versie van het IVUS-apparaat van Boston Scientific kunnen we nog beter in de kransslagader kijken, want de beeldkwaliteit is echt heel goed. We kunnen beter beoordelen wat nodig is en de voorbereiding treffen voor het plaatsen van bijvoorbeeld een stent. Het apparaat werkt intuïtiever, sneller en gemakkelijker. Bovendien maakt het gebruik van kunstmatige intelligentie bij de analyse van de intravasculaire echobeelden. Dit zorgt er allemaal voor dat de kwaliteit van onze dotterbehandelingen nog beter wordt.” 

Noordwest is volgens betrokkenen het eerste ziekenhuis waar het nieuwste IVUS-apparaat wordt ingezet. ‘We willen als vakgroep de beste topklinische zorg leveren aan onze patiënten. Daarom hebben we ons er ook hard voor gemaakt om dit nieuwe stukje high-tech in ons ziekenhuis te implementeren’, aldus de cardiologen van Noordwest. In Noordwest wordt het IVUS-apparaat jaarlijks bij ongeveer 200 patiënten ingezet. 

AI en cardiologie 

Bij de nieuwe dotterbehandeling in Noordwest wordt op een slimme wijze AI ingezet en dat zie je in de cardiologie in zijn algemeenheid sowieso steeds vaker. Bij een aantal ziekenhuizen in Nederland wordt bijvoorbeeld hard gewerkt aan het inzetten van kunstmatige intelligentie om te ondersteunen bij het diagnosticeren van hartaandoeningen. In de praktijk blijkt AI zelfs te kunnen helpen om het risico op een hartaanval of hartfalen te voorspellen.

Bij het Amsterdam UMC verrijst dit jaar bijvoorbeeld nog een nieuw laboratorium, waar drie partijen gezamenlijk onderzoek doen naar de ontwikkeling van AI-algoritmes voor het voorspellen van hartinfarcten.