Cardiologen kunnen hartpomp op afstand bijsturen

Cardiologen en intensivisten van het Antonius Ziekenhuis kunnen, als eerste in Nederland, de Impella hartpomp van hartpatiënten te allen tijde via hun smartphone monitoren en bijsturen. Daarbij maakt het dus niet uit of de patiënt in kwestie in het ziekenhuis ligt, thuis of onderweg is. De betreffende hartpomp wordt onder ander ingezet bij patiënten met ernstig acuut hartfalen.

De Impella hartpomp wordt al enkele jaren ingezet in het St. Antonius. Het is een bijzonder staaltje van high tech ontwikkeling. De pomp is een langgerekt instrument. Hij wordt via een ader in de lies in het verzwakte hart ingebracht. De pomp is in staat om 3,5 liter bloed per minuut door het lichaam te pompen.

“We hebben al meermaals meegemaakt dat iemand die gedotterd werd een hartstilstand kreeg. De pomp nam het direct helemaal over. Die patiënt bleef zelfs gewoon praten. Zonder de Impella had hij het anders waarschijnlijk niet overleefd”, vertelt cardioloog Jan-Peter van Kuijk.

Data real-time beschikbaar

De hartpomp wordt ingezet bij patiënten met ernstig acuut hartfalen. Bij hen wordt de pomp vaak tijdelijke ingezet, als overbrugging naar een permanente oplossing. Daarnaast wordt de Impella ook ingezet bij patiënten die een zogenoemde hoog-risico-ingreep aan het hart ondergaan. Met als doel het verkleinen van de kans op fatale afloop bij een behandeling.

Naast de gebruikelijke data over de hartfunctie van de patiënt levert de high-tech hartpomp nog veel meer bruikbare gegevens en grafieken op. Die kunnen uitgelezen, en beoordeeld, worden door specialisten die daarvoor speciaal opgeleid zijn, zoals cardiologen en intensivisten. Door de hartpomp uit te rusten met technologie die het mogelijk maakt om alle gegevens real-time in te zien, kunnen de specialisten de werking van de pomp nu op afstand bijsturen, indien nodig.

Hartpomp op afstand bijsturen

“Dat geeft mij de mogelijkheid altijd en van overal bij te sturen. Het motortje wat langzamer of wat harder te laten draaien bijvoorbeeld. Dat kan ik weliswaar niet zelf doen, maar wel de mensen in het ziekenhuis daartoe instructie geven. Bij deze categorie patiënten kan de situatie elke minuut veranderen, waardoor directe informatie vanuit het systeem cruciaal kan zijn voor de behandeling”, aldus van Kuijk.

“Daarnaast biedt het systeem de mogelijkheid om bij eventuele problematiek 24/7 ondersteuning te krijgen van de leverancier Abiomed. Ik verwacht dat deze innovatie leidt tot een verbeterde uitkomst voor deze patiëntengroep met een zeer hoog risico”, aldus de cardioloog.

ICT&health World Conference

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
Lees ook
bevolkingsonderzoek
Bevolkingsonderzoek naar longkanker dichterbij dankzij AI
Treantprijs Alarmeringssysteem
Lim wint prijs met alarmeringssysteem voor ouderen
robot
Emotie-intelligente robot detecteert stress
innoveren
Philips mikt op meer mensgericht, duurzamer innoveren
dispenser
Medicijndispensers besparen Zuyderland Thuiszorg 24 fte´s  
injecties
Naaldloos injecteren verhoogt opties zelfmanagement
Gegevens delen data
Tweede ronde project ‘proactief gegevens delen in palliatieve fase’ start
Amphia Ziekenhuis digitale strategie.
Arnaud Kruizinga, CIO Amphia: 'Eerst de visie, dan de route'
Kort zorgnieuws
Kort zorgnieuws: Robotecho genomineerd; App voor bipolaire stoornis, en meer
Oog staaroperatie
Operatiekamers vrij door SurgiCube bij staaroperaties
Volg jij ons al?