Search
Close this search box.
Search

Caresharing krijgt cKIS voor LSP Ketenzorg gecertificeerd

KIS-leverancier Caresharing heeft met haar ketenzorginformatiesysteem cKIS het acceptatietraject voor LSP Ketenzorg 1.0.2 succesvol afgerond. In mei had het systeem al de kwalificatie door Nictiz behaald. cKIS is daarmee volgens LSP-beheerder VZVZ klaar voor de overgang van OZIS Ketenzorg naar LSP Ketenzorg. Daarmee blijft de gegevensuitwisseling binnen ketenzorg voor de gebruikers van cKIS ook na 1 januari 2020 gewaarborgd, want dan verloopt het gebruiksrecht op de OZIS Ketenzorg standaard.

Caresharing is de eerste KIS-leverancier die zowel het kwalificatietraject bij Nictiz als het acceptatietraject bij VZVZ met succes heeft doorlopen, aldus VZVZ. Eerder behaalde HIS-leverancier OmniHIS al de kwalificatie en acceptatie. Tetra Bricks Huisarts heeft wel de kwalificatie binnen en is nu bezig met het acceptatietraject.

Ook andere HIS- en KIS-leveranciers zijn druk bezig met de voorbereidingen op 1-1-2020. Dat gaat om de HIS-leveranciers CGM (CGM Huisarts, CGM Apotheekhoudende huisarts en CGM WebHIS Zorgdossier), MicroHIS, PharmaPartners en Promedico. Ook de KIS-leveranciers VitalHealth, PortaVita, Promedico (Care2U) en ChipSoft zullen de kwalificatie- en acceptatietrajecten ingaan.

Eerste leveranciers door kwalificatieproces

Begin mei maakte VZVZ bekend dat OmniHIS, Tetra en Caresharing met hun informatiesystemen het kwalificatieproces van Nictiz met succes doorlopen hadden. De huisartsinformatiesystemen OmniHIS en Tetra Bricks Huisarts en het ketenzorginformatiesysteem Caresharing waren zo gekwalificeerd voor LSP Ketenzorg, versie 1.0.2.

Leveranciers van huisartsinformatiesystemen en ketenzorginformatiesystemen zijn volgens VZVZ druk bezig met het inbouwen van de LSP Ketenzorgmodule in hun applicaties. Dat stelde de beheerder van het Landelijk Schakelpunt eind mei. Alle HIS- en KIS-leveranciers hebben zich hier in een overeenkomst aan gecommitteerd. Zorgverzekeraars Nederland (ZN) gaat daarnaast de komende drie jaar 100 euro per jaar aan onderhoudskosten te vergoeden voor huisartsenpraktijken die aansluiten op de LSP Ketenzorg-omgeving.

Uitwisseling gegevens toekomstvast

Met de overstap van OZIS naar LSP Ketenzorg moet de gegevensuitwisseling binnen ketenzorg klaar voor de toekomst, meent VZVZ. Bij ketenzorg bundelen zorgverleners hun krachten met als doel de zorg voor en kwaliteit van leven van patiënten verbeteren.

LSP Ketenzorg moet de continuïteit van gegevensuitwisseling ook in de toekomst waarborgen. De flexibele bouwstenensystematiek achter het platform versnelt de uitrol van nieuw te ontwikkelen functionaliteiten op termijn aanzienlijk, zo is de bedoeling. Dat is een belangrijk winstpunt voor leveranciers, zorggroepen, betrokken zorgverleners en vooral patiënten met een chronische aandoening, aldus de beheersorganisatie.

Het LSP is een zorginfrastructuur. Zorgaanbieders kunnen erop aansluiten om medische gegevens van hun patiënten digitaal met elkaar te delen – 24 uur per dag, 7 dagen per week. Het LSP is hiervoor ontwikkeld en beveiligd.

Martijn Kregting

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
digitale veerkracht kort zorgnieuws
Digitale veerkracht, Kennispartner UMCU, bestuurswisselingen en meer
Duurzaam laryngoscoopblad
UMC Utrecht stapt over op herbruikbare laryngoscoopbladen
eHealth
Digitale receptionist Emma aan het werk gezet
operatierisico
Machine learning voorspelt operatierisico bij PAV
Radiologie
Inzet van AI maakt radioloog niet per se beter
menselijke AI
Bijna 7 miljoen beschikbaar voor mensgerichte AI
AI
Hoe AI urologische problemen bij baby’s voorspelt
acute zorg
Zorgsector pleit in kamerbrief voor betere databeschikbaarheid
Datalek Zuyderland
Datalek bij Zuyderland Medisch Centrum
verpleegkundige
1 op 5 zorgmedewerkers wil zonder ICT werken  
Volg jij ons al?