Programma

Nieuws
Tip hier de redactie
Bekijk overzicht
Artikel delen

Catharina Ziekenhuis met ICD-op-afstand in race voor Zinnige Zorg Award

Het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven is genomineerd voor zijn initiatief om hartpatiënten op afstand te monitoren. Daarvoor heeft het Santeon-ziekenhuis een speciale remote care-afdeling opgezet. De zorgmedewerkers van deze afdeling kunnen onder meer op afstand de ICD bedienen, een klein apparaatje met een shockfunctie dat direct ingrijpt bij levensbedreigende hartritmestoornissen. Het initiatief is genomineerd voor de Zinnige Zorg Award van zorgverzekeraar VGZ.

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

Patiënten met een ICD moeten vaak voor controle naar het ziekenhuis waarbij de ICD ‘wordt uitgelezen’. Het Catharina Ziekenhuis heeft de remote care-afdeling opgezet om de ICD op afstand te kunnen monitoren.  Elke nacht voert de ICD automatisch een hartcontrole uit, zonder dat de patiënt dit merkt. De ICD, die in het lichaam van de patiënt zit, communiceert met een kastje naast het bed van de patiënt.

Via dat kastje wordt, als er afwijkende waarden zijn, automatisch een rapport verzonden naar het ziekenhuis. Op deze manier worden volgens het ziekenhuis belangrijke zaken eerder ontdekt en kan er beter naar gehandeld worden. Ook kan de patiënt op elk moment, op eigen initiatief een controle doen bij een ‘niet pluis’ gevoel. Ook deze gegevens worden automatisch naar het ziekenhuis verzonden. Voor de patiënt een geruststellende gedachte dat hij nauw in de gaten wordt gehouden.

1.500 hartpatiënten gemonitord

Momenteel monitort het ziekenhuis 1.500 hartpatiënten met een ICD of een implanteerbare hartritmemonitor, vertelt verpleegkundige Wilco van Lankveld. “Beide apparaten worden op afstand uitgelezen. Het gaat om patiënten met kamer hartritmestoornissen of waar de cardioloog deze diagnose vermoedt. De mensen wonen in de omgeving Eindhoven, maar we houden ook patiënten uit New York en Azerbeidzjan in de gaten.”

In de ochtend komen alle gegevens bij de remote care-afdeling binnen en wordt er gekeken of er bijzonderheden zijn. Van Lankveld: “Wij zien of een patiënt last heeft gehad, of er een shock is toegediend, of dat er technische problemen zijn. We zijn geen hartbewaking, maar door deze continue monitoring op afstand, verleen je op een andere manier zorg die veel voordelen oplevert.”

Deze werkwijze scheelt ziekenhuisbezoeken. Zo hoeft een patiënt, als alles goed gaat, bijvoorbeeld maar één keer per jaar in plaats van twee keer op de poli te komen, licht verpleegkundige Claire Vredegoor van het Hart- en Vaatcentrum toe. “Bovendien kunnen we een probleem eerder tackelen. Door eerder in te grijpen voorkomen we een ernstige complicatie.”

Verder werkt de toepassing kostenbesparend, onderstreept Van Lankveld. “Alleen door dit soort vernieuwingen toe te passen in de zorg, kunnen we de zorg betaalbaar houden voor iedereen in de toekomst.”

Nominatie Zinnige Zorg Award

Het initiatief van het Catharina Ziekenhuis is genomineerd voor de VGZ Zinnige Zorg Award 2018, de publieksprijzen die de zorgverzekeraar toekent aan zorgvernieuwingen die leiden tot zinnige zorg. Hieronder vallen volgens VGZ initiatieven die betere zorg bieden voor de patiënt tegen lagere kosten, gedragen door zorgaanbieders.

‘Remote Care ICD’ is één van de genomineerden, die meedingt naar drie prijzen: 10.000 euro voor de winnaar (gouden award), 5.000 euro voor nummer twee (zilveren award) en 2.500 euro voor de derde plaats (bronzen award). De winnaars kunnen hun prijs besteden aan zorgvernieuwing.

Het Nederlandse publiek bepaalt wie de finalisten worden. Stemmen kan tot 27 mei op de website. Een deskundige jury beoordeelt 29 mei op een speciale finale avond de drie winnaars. De prijsuitreiking vindt plaats op het hoofdkantoor van coöperatie VGZ in Arnhem.

Meer weten over zinnige zorginnovaties én de implementatie? Honderden zorgprofessionals krijgen tijdens de ICT&health World Conference op 22 juni inzichten, antwoorden, handvatten en de beste voorbeelden. Wilt u ook aanwezig zijn? reserveer dan hier uw (voor de zorg gratis) toegangsticket! Want ook dit keer geldt, op is echt op.

Openingsmanifestatie 2021
Wilt u op 17 juni 2021 ook naar de ICT&health Openingsmanifestatie? Entreekaarten zijn gratis maar op is écht op! Dus wacht niet en meld u snel aan.

KPN Zorgdomotica

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

Mis niks en ontvang de spannendste ontwikkelingen