Programma

Nieuws
Tip hier de redactie
Bekijk overzicht
29 november 2022
Artikel delen

Catharina Ziekenhuis test slimme camera bij complicaties na operatie

Het Catharina Ziekenhuis (Eindhoven) ontwikkelt samen met de TU/e en camera die patiënten continu en automatisch monitort na een operatie. Met behulp van de ‘slimme’ camera moet sneller duidelijk worden of subtiele veranderingen in het gezicht of borst een mogelijke complicatie inluiden, vertelt anesthesioloog dr. Arthur Bouwman. Hij hielp eerder mede met de inzet van de slimme Healthdot-pleister van Philips.

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

Bouwman is onlangs benoemd tot hoogleraar aan de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e). Zijn leerstoel is Peri-operatieve patiëntbewaking en klinische beslissingsondersteuning. Bouwman is de 16e hoogleraar in het Catharina Ziekenhuis. Het gaat om een deeltijd-hoogleraarschap, waardoor Bouwman zijn werkzaamheden in het Catharina Ziekenhuis kan blijven uitvoeren.

Juiste zorg op juiste plek

Volgens de hoogleraar staat de gezondheidszorg voor grote, bekende uitdagingen zoals toenemende zorgvraag en groeiende personeelstekorten. Deze combinatie maakt het steeds belangrijker om de juiste zorg op de juiste plek te leveren. En volgens Bouwman kan dit door de inzet van medische technologie en bijvoorbeeld kunstmatige intelligentie.

“Mensen worden steeds ouder en met het tekort aan personeel in de diverse zorginstellingen moeten we gaan kijken hoe we zorg nog efficiënter kunnen bieden”, stelt Bouwman in een nieuwsbericht op de website van het Catharina Ziekenhuis. “Welke patiënt gaat na de operatie naar de Intensive Care, wie kan naar de verpleegafdeling en wie kan zelfs eerder naar huis?” Dat noopt volgens Bouwman tot nog intensiever met elkaar samenwerken, in het hele zorgproces: van de huisarts via de thuiszorg tot het ziekenhuis.

Van slimme pleister tot slimme camera

Bouwman stond enkele jaren terug samen met chirurg Simon Nienhuijs aan de basis van de klinische uitrol van de Healthdot van Philips. Deze slimme pleister zorgt ervoor dat patiënten veilig na een operatie eerder naar huis kunnen. Nu ontwikkelt Bouwman samen met onderzoekers van de Technische Universiteit Eindhoven een camera die patiënten continu en automatisch monitort na een operatie.

“Deze slimme camera spot subtiele veranderingen in het gezicht of borst die kunnen wijzen op mogelijke complicaties na een operatie”, vertelt Bouwman. “Complicaties kunnen het herstel nadelig beïnvloeden en in sommige gevallen zelfs een fatale invloed hebben. Tijdig ingrijpen is dus van groot belang.” Bouwman en zijn TU/e-partners denken met technologie, zoals de slimme camera, complicaties en onverwachte overlijdens terug te dringen, waarvan circa 40 procent plaatsvindt op een gewone verpleegafdeling. Momenteel is het al mogelijk om op deze manier de hartslag van een patiënt op afstand te monitoren. Daar komt de ademhaling, temperatuur, beweging nog bij. “Het voordeel van een slimme camera voor de patiënt is dat ze geen apparaten aan hun lichaam dragen.”

Verdere klinische testen

De komende jaren gaan het ziekenhuis en de universiteit de technologie verder klinisch testen. Daarbij kijken Bouwman en de onderzoekers van de TU/e ook naar gebruikers van de technologie: wat is bijvoorbeeld het effect van de camera of slimme pleister op de patiënten. Vinden ze de camera prettig of niet? Kunnen verpleegkundigen de camera gemakkelijk gebruiken, krijgen ze niet te vaak een vals alarm. Ook wordt onderzocht hoe AI-toepassingen artsen en verpleegkundigen kunnen helpen bij het interpreteren van de enorme hoeveelheden data die technologieën zoals de slimme camera verzamelen, zodat ze betere klinische beslissingen kunnen nemen.

Bouwman is ervan overtuigd dat technologie de zorg verder kan verbeteren. “Hier liggen oplossingen voor de uitdagingen waar we nu in de zorg tegenaan lopen. Zo zijn er fotonische meetmethodes in ontwikkeling, waarmee met behulp van licht zo gevoelig kan worden gemeten, dat nieuwe fysiologische parameters beschikbaar komen. Als zorgprofessionals beter worden ondersteund bij het nemen van klinische beslissingen, kan zorg op de juiste plek nog efficiënter worden ingericht. Door complicaties en heropnames te voorkomen, zal dit een extra impact hebben op de capaciteit en de kosten.”

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

Mis niks en ontvang de spannendste ontwikkelingen