CE-markering voor slimme software voor diepe hersenstimulatie

di 9 juli 2024 - 07:00
Technologie
Nieuws

Boston Scientific heeft een CE-markering verkregen voor zijn innovatieve beeldgestuurde programmeersoftware voor diepe hersenstimulatie. Het betreft de Vercise™ Neural Navigator 5 Software, die deel uitmaakt van het Vercise Genus™-systeem. De software kan clinici helpen met eenvoudige en bruikbare gegevens voor efficiënte programmering bij het behandelen van mensen met de ziekte van Parkinson, een essentiële tremor of dystonie.

De CE-markering toont aan dat de software beantwoordt aan de Europese vereisten inzake veiligheid, gezondheid en bescherming van het leefmilieu. Dankzij deze markering kan de software nu ook op de Europese markt worden gebruikt. Vorig jaar ontving Boston Scientific al de felbegeerde FDA-goedkeuring voor de software, die ervoor zorgde dat de software in Amerika op de markt kon worden gebracht.

“We gebruiken de beeldgestuurde programmeersoftware om heel nauwkeurig te bepalen waar de hersenstimulatie moet plaatsvinden terwijl de patiënt klinisch wordt beoordeeld”, vertelt Francesca Morgante, hoogleraar Neurologie en Eleanor Peel Chair for the study of Ageing aan de St. George’s University of London. ”Dankzij deze nieuwe technologie is de programmeertijd sterk afgenomen en kunnen we de symptomen van patiënten in aanzienlijk minder tijd verbeteren.”

Vercise Neural Navigator 5

De Vercise Neural Navigator 5 Software, voorzien van STIMVIEW XT Technology, is de nieuwste toevoeging aan het volledig geïntegreerde portfolio van beeldgestuurde programmeeroplossingen voor Boston Scientific DBS-systemen. Ontwikkeld in samenwerking met Brainlab AG, een toonaangevend op software gebaseerd medisch technologiebedrijf, hebben deze tools een vermindering van de programmeertijd met 56% aangetoond en bieden ze realtime visualisatie en stimulatie van de unieke hersenanatomie van elke persoon.

De Vercise Neural Navigator 5 Software bevat een verbeterde gebruikersinterface die patiëntgegevens weergeeft in een vereenvoudigd formaat en clinici toegang geeft tot geavanceerde instellingen voor een verbeterde behandeling. De software is ontworpen om meer flexibiliteit mogelijk te maken om zo beter om te kunnen gaan met de evoluerende behoeften van individuele patiënten in elke fase van hun aandoening. In onderstaande video legt Boston Scientific uit hoe Deep Brain Stimulation werkt.

“Ons doel is om tools te ontwikkelen die echt een verschil maken voor artsen en mensen met neurologische aandoeningen”, zegt Vincent Sourdaine, Vice President neuromodulatie in Europa, het Midden-Oosten en Afrika (EMEA) van Boston Scientific. “Deze software maakt behandelingen met diepe hersenstimulatie efficiënter dankzij een sterk vereenvoudigde procedure, die voorheen bijzonder tijdrovend was. Hierdoor houden ziekenhuizen en zorgprofessionals meer tijd over voor andere belangrijke taken en voor de zorg voor patiënten.”