Chinese delegatie bezoekt LUMC, NeLL voor kennis e-health, population health

20 mei 2019
LUMC-570x360
Nieuws

Een delegatie van het ‘Food and Health Bureau’, onderdeel van de overheid van Hongkong, bracht vorige week een bezoek aan het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC)/het National eHealth Living Lab (NeLL) om daar kennis op te doen over onder meer ehealth en population health. Deze maand is het NeLL in China vertegenwoordigd tijdens het International Symposium on Digital Health (ISDH19) in Hong Kong.

Professor Sophia Chan, Minister van Voedsel en Gezondheid van Hong Kong, en de overige leden van de delegatie kregen tijdens het bezoek een inkijkje in de Leidse werkwijze. Zo gaf prof. Niels Chavannes een presentatie over de structuur van de gezondheidszorg in Nederland en zoomde hij in op een aantal voorbeelden van e-healthtoepassingen in population health management. Extra aandacht ging daarbij uit naar de wetenschappelijke onderbouwing en de valkuilen die je tegen kan komen bij de invoering van dit soort toepassingen.

Prof. Jessica Kiefte – de Jong vertelde over de rol van leefstijlverandering in population health management. Zij informeerde de delegatie met name over de rol van voedselonzekerheid op de effectiviteit van bestaande voeding- en leefstijlprogramma’s en over het gebruik van ‘teachable moments’ in leefstijlcounseling op het juiste moment.

De laatste presentatie werd verzorgd door prof. Douwe Atsma. Hij besprak de veranderingen in het zorgproces die zorgverleners op dit moment zien ontstaan en het antwoord van het LUMC daarop, namelijk de zorg steeds meer bij de patiënt thuis leveren. Dit gebeurt bij de afdeling Hartziekten door middel van The Box, waarmee hartpatiënten op afstand worden gemonitord en begeleid. The Box gaat in de toekomst ook ingezet worden om patiënten van andere LUMC-afdelingen op een vergelijkbare manier thuis zorg aan te bieden.

International Symposium on Digital Health

De samenwerking tussen het LUMC en het bestuur van Hong Kong is geen toeval. De Universiteit van Hongkong is al een partner van NeLL. Via NeLL wil het LUMC alle landelijke e-health-initiatieven samenbrengen. Voorbeelden van digitale toepassingen voor het monitoren en bevorderen van de gezondheid zijn apps, sensoren, wearables, robots en videocommunicatiemiddelen.

Van 29 mei tot en met 2 juni vindt in Hong Kong het eerste International Symposium on Digital Health (ISDH19) plaats. Een internationaal evenement waar zorg, wetenschap en tech samenkomen voor een doelgroep van o.a. wetenschappers, designers, engineers en zorginnovatie managers. Esther Talboom-Kamp (bestuurslid NeLL) zal een inhoudelijke bijdrage leveren aan het programma. Zij zal tijdens het symposium vertellen over NeLL, haar visie, doelen en ambities op het gebied van e-health. Het ISDH congres is vanaf 2020 een vast onderdeel van het internationale ICT&health World Conference in Den Haag.