Search
Close this search box.
Search

Chirurgische katheters nauwkeurig sturen door robots

Bij minimaal-invasieve chirurgische procedures, zoals het inbrengen van een katheter, is het succes grotendeels afhankelijk van de capaciteiten en nauwkeurigheid van werken van de medisch professional. Een onderzoeker van de Universiteit Twente (UT) heeft een robot-gestuurde oplossing ontwikkeld voor het nauwkeurig plaatsen van katheters. Met dit robotchirurgie-platform worden chirurgische katheters bestuurd door middel van extern opgewekte elektromagnetische velden.

Katheters worden onder andere gebruikt voor vasculaire operaties, waarbij ze in het lichaam worden ingebracht om vervolgens naar een bepaalde plaats gestuurd te worden, alwaar ze een bloedvatprobleem kunnen behandelen. Bij de oplossing die UT-promovendus Christoff Heunis ontwikkeld heeft, ARMM genaamd (Advanced Robotics for Magnetic Manipulation) worden de katheters naar de juiste plek gestuurd met behulp van robot gestuurde elektromagnetische velden.

Dit is volgens Heunis een veilig en nauwkeurig alternatief voor handmatige besturing. Het ARMM-platform maakt gebruik van één enkele collaboratieve robotarm. Dat zorgt ervoor dat het systeem weinig ruimte inneemt en daardoor gemakkelijk in de OK kan worden ingepast.

Robot gestuurde katheters

Het ARMM-platform is inmiddels getest in het Laboratorium voor Chirurgische Robotica van de Universiteit Twente. Daarbij is aangetoond dat katheters magnetisch kunnen worden bestuurd in fantoomslagaders en in dierlijk weefsel, met een precisie op sub-millimeterniveau.

Standaard interventies voor endovasculair herstel brengen complicaties met een hoog risico met zich mee. Vaak zijn de organen die door vaatziekten aangetast zijn teer en liggen ze verder weg. Dat maakt het bereiken van de juiste plek met een handmatig gestuurde katheter een stuk ingewikkelder. Dat kan vervolgens weer leiden tot onnodig trauma tijdens katheterisaties. Het robot gestuurde ARMM-platform kan daar een oplossing voor bieden.

“Ik ben ervan overtuigd dat we met een ARMM-platform in elk ziekenhuis diagnostische en therapeutische katheterisaties kunnen transformeren – we hoeven nu alleen nog maar toe te werken naar klinische proeven en het vanuit deze translationele fase verder te brengen”, aldus Heunis.

Haalbaarheidsonderzoek

Heunis werkt op dit moment met Novel-T samen aan een onderzoek naar de haalbaarheid van het ARMM-platform. Dit onderzoek vindt plaats in Nederlandse en Duitse ziekenhuizen. “Het hoogtepunt van mijn onderzoek was toen ik meedeed aan de Novel-T startup competitie, wat ik deed uit pure nieuwsgierigheid. Wat ik niet verwachtte was het potentieel dat mijn project in de klinische wereld had. Het blijkt dat het ARMM-systeem mogelijk de volgende Da Vinci kan zijn”, aldus de jonge promovendus.

De ontwikkeling van een magnetisch systeem voor de aandrijving van robotchirurgie maakt de technologie nog nauwkeuriger dan het nu al is. Magnetisch-flexibele instrumenten zijn een zeer goed, en nauwkeuriger, alternatief voor de conventionele instrumenten, die tendon-aangedreven zijn of handmatig moeten worden bediend.

Ron Smeets

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
operatierisico
Machine learning voorspelt operatierisico bij PAV
Radiologie
Inzet van AI maakt radioloog niet per se beter
menselijke AI
Bijna 7 miljoen beschikbaar voor mensgerichte AI
AI
Hoe AI urologische problemen bij baby’s voorspelt
acute zorg
Zorgsector pleit in kamerbrief voor betere databeschikbaarheid
Datalek Zuyderland
Datalek bij Zuyderland Medisch Centrum
verpleegkundige
1 op 5 zorgmedewerkers wil zonder ICT werken  
Parkinson Punt Zuyd
Website Parkinson Punt Zuyd gelanceerd
Narcolepsie
Nieuwe app voor brede behandelaanpak narcolepsie
Zorgorganisatie ZuidOostZorg pioniert in haar verpleegklinieken ondertussen al volop met de inzet van Medido medicijndispensers.
Verpleegklinieken pionieren succesvol met medicijndispensers
Volg jij ons al?