Programma

Nieuws
Tip hier de redactie
Bekijk overzicht
Artikel delen

Chirurgische robot MUSA op weg naar de markt

MUSA, de chirurgische robot van TU/e startup Microsure heeft een succesvolle tweede financieringsronde doorlopen. Daarbij zijn investeerders als BOM Brabant Ventures en European Investment Fund (EIF) ingeschakeld. Met het geld van deze financieringsronde wordt het industrialisatieproces gestart dat nodig is om de robot ook daadwerkelijk op de markt te kunnen brengen.

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

In de komende periode zal het team van Microsure hard werken aan het ontwikkelen van alle processen die hiervoor nodig zijn. Van het optimaliseren van de levering van materialen voor productie van de robot tot het opzetten van een servicestructuur en producttraining voor chirurgen. Allemaal om MUSA voor te bereiden op internationale distributie.

Over het bedrag dat met deze nieuwe investeringsronde gemoeid is, worden door Microsure geen mededelingen gedaan.

Chirurgen geïnteresseerd in robot MUSA

Artsen die in de microchirurgie werkzaam zijn, zijn zeer geïnteresseerd in MUSA. De robot maakt lymfatische chirurgie mogelijk op lymfevaten met een kleinere diameter dan 0,3 mm. Zo kunnen procedures sneller en beter worden uitgevoerd. Menselijke fouten als gevolg van trillingen en plotselinge bewegingen worden volledig voorkomen.

Het risico op rug- en nekproblemen voor de chirurg zijn wordt door het gebruik van MUSA ook een heel stuk kleiner omdat chirurgen niet meer langdurig in een onnatuurlijke positie hoeven te staan.

Zoals gezegd heeft MUSA zijn meerwaarde in de praktijk al bewezen. In het UMC Maastricht hebben intussen, na de eerste test in 2017, dertien patiënten een door de robot succesvol uitgevoerde lymfoveneuze anastomose (LVA) ingreep ondergaan. Dit is een procedure waarbij de chirurg een verbinding maakt tussen een ader en een lymfevat.

Vlak voor de zomer van 2019 ontving MUSA al het CE-keurmerk waarmee de robot de Europese markt mag betreden.

Robotchirurgie in de lift

“Het afgelopen jaar is het gebruik van robotica met 20% toegenomen. Gezien deze ontwikkelingen, geloof ik dat het gebruik van robots in de toekomst zal blijven toenemen, en dat deze trend zich in de geneeskunde zal voortzetten. Alle artsen waarvoor we ons product hebben geïntroduceerd, tonen interesse. Ons nicheproduct kan aan een belangrijke vraag voldoen”, zegt Ilker Soydan, CEO van Microsure.

Als MUSA op de markt komt dan zal de startup zich vooral gaan richten op de Europese markt. En dan in het bijzonder die landen waar overheden subsidies verstrekken aan het onderzoek en de implementatie van robotica voor medische doeleinden. Naast Nederland, en de Benelux, zijn dat de Duitstalige landen, het Verenigd Koninkrijk en de Scandinavische landen.

ICT&health congres 2023
Op 30 januari 2023 trapt ICT&health het nieuwe zorgjaar af met het jaarlijks groot en invloedrijk zorgcongres over de zorgtransformatie.
Ook aanwezig zijn? Reserveer dan snel uw entreeticket

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

Reageer

Eén reactie op “Chirurgische robot MUSA op weg naar de markt”

  1. […] Goed nieuws voor patiënten met vochtophopingen in de lymfeklieren. Operaties om vochtophopingen te verhelpen kunnen sneller en beter worden uitgevoerd met behulp van chirurgische robots. Startup Microsure ontwikkelde hiervoor de robot MUSA. Die is na een reeks succesvolle tests klaar om op de markt te worden gebracht. Dat meldt de site ICT & Health. […]

Geef een antwoord

Mis niks en ontvang de spannendste ontwikkelingen