Chirurgische robot MUSA van Microsure krijgt CE-markering

11 juni 2019
Microsurgical Robot prototype from TU/e
Robotica
Nieuws

Microsure’s MUSA maakt lymfatische chirurgie mogelijk op lymfevaten met een kleinere diameter dan 0,3 mm. Plastisch chirurgen van het Maastricht University Medical Center+ waren de eersten die MUSA gebruikten om lymfoedeem bij een patiënt chirurgisch te behandelen. Deze ingreep met ‘robothanden’ vond plaats in 2017.

Het Maastricht University Medical Center+ voert nu samen met MUSA verschillende vervolgprojecten uit voor klinisch onderzoek op verschillende gebieden van de microchirurgie. Andere Europese ziekenhuizen zullen dit jaar naar verwachting starten met klinisch onderzoek, schrijft de website Innovations Origins.

Chirurgische operaties die profiteren van de MUSA zijn complexe ingrepen op kleine weefselstructuren, bijvoorbeeld LVA-operaties (Lymfoveneuze Anastomose), vasculaire kinderchirurgie, vinger- en handreplanting – wanneer de menselijke precisie de beperkende factor is vanwege trilling, slechte toegankelijkheid of vermoeidheid.

Vorig jaar miljoeneninvestering in Microsure

Microsure haalde vorig jaar nog miljoenen op voor ontwikkeling van chirurgische robot. De spin-off van de Technische Universiteit Eindhoven en het Maastricht UMC+ , ontving de miljoeneninvestering van Innovation Industries, een toonaangevend Nederlands hightech investeringsfonds.

Plastisch chirurgen van het Maastricht UMC+ voerden begin september al een operatie met een robotsysteem om lymfoedeem bij een patiënt te verhelpen. Het ging destijds om ‘s werelds eerste super-microchirurgische ingreep met ‘robothanden’. Aan de robot is zo’n tien jaar gewerkt door medewerkers van het Maastricht UMC+ en de TU Eindhoven.

https://www.youtube.com/watch?v=1EpMs7T34E0
De robot van Microsure stelt chirurgen in staat om met meer gemak op minuscule lymfevaten en bloedvaten te opereren. Met de verkregen CE-markering kan de robot worden geïntroduceerd bij clinici en patiënten in Europa,