Search
Close this search box.
Search

Cloudtechnologie maakt digitalisering zorg schaalbaar en kosteneffectief

Intermax heeft de HealthCloud gelanceerd. Deze cloudomgeving combineert volgens de Nederlandse cloud- en managed security specialist de flexibiliteit en snelheid van de publieke cloud met de veiligheid van een managed private cloudomgeving. De HealthCloud is specifiek en uitsluitend voor zorginstellingen.

Intermax zegt met de HealthCloud in te spelen op de vraag vanuit de zorgbranche naar flexibiliteit, schaalbaarheid en kostenbeheersing van de ICT-infrastructuur. Intermax biedt met de HealthCloud daarnaast een 100 procent Nederlandse oplossing voor zorginstellingen. Het voordeel daarvan zou onder meer zijn dat er voldaan wordt aan Nederlandse en Europese regelgeving op het gebied van cybersecurity en privacy (AVG).

Betalen naar gebruik

Zorginstellingen zijn vaak huiverig voor een overstap naar een cloudomgeving uit vrees dat de veiligheid ervan minder goed is dan een eigen omgeving. Zij kunnen met de HealthCloud klein starten en cloudtechnologie inzetten als flexibele schil voor hun organisatie. Maar het is ook mogelijk direct de volledige interne omgeving in beheer laten nemen. De aanbieder benadrukt daarbij dat gebruikers niet vast zitten aan langlopende contracten, maar betalen naar gebruik. Verder is maandelijks op- of afschalen mogelijk, zoals voor tijdelijke projecten, na applicatie-rationalisatie of om kosten te besparen wanneer de marktprijzen dalen.

“We merken dat organisaties in de zorgsector regelmatig tegen vergelijkbare uitdagingen aanlopen met hun IT-infrastructuur,” vertelt Ludo Baauw, algemeen directeur van Intermax. “De zorgsector heeft behoefte aan snelheid, flexibiliteit en de garantie van Nederlandse veiligheid, en dat alles zonder de regie uit handen te geven. De IT-organisatie moet kunnen blijven functioneren zoals gewend en langzaam richting cloudtechnologie kunnen groeien, zonder dat er grote investeringen gedaan hoeven te worden.”

Emergis overgestapt op HealthCloud

De eerste organisatie die is aangesloten op de HealthCloud is het Zeeuwse Emergis, één van de grotere GGZ-instellingen van Nederland. Als eerste afnemer van de Healthcloud outsourcen zij een groot deel van hun IT-omgeving. “De persoonlijke benadering is voor ons heel belangrijk, ”, stelt Paul de Schipper, directeur van Emergis. “Ze zijn als bedrijf groot genoeg om het aan te kunnen, maar ook weer niet zo groot dat we een nummer worden.”

“De zorgsector levert essentiële diensten, verdeeld over veel verschillende private en publieke organisaties,” licht Baauw van Intermax toe. “Uitwisseling van patiëntinformatie is de afgelopen jaren een veelbesproken onderwerp geweest.” De HealthCloud is aangesloten op diverse regionale zorgnetwerken, waardoor het mogelijk is om met andere zorgpartijen data uit te wisselen over geëncrypteerde verbindingen. Alle data blijft binnen de beveiligde omgeving van de HealthCloud. Bovendien zijn diensten als encryptie, disaster recovery en hyper-converged technologie standaard inbegrepen.

Intermax heeft naar eigen zeggen ruim 20 jaar ervaring als partner in verschillende zorgsectoren. Het bedrijf werkt onder meer samen met en voor 17 grote zorggerelateerde instellingen en beheert specifieke zorgsoftwareapplicaties van onder andere Alphatron Medical, Minddistrict, Careweb, Chipsoft, Funatic en Forcare.

Tom Xhofleer

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
AI
Hoe AI urologische problemen bij baby’s voorspelt
acute zorg
Zorgsector pleit in kamerbrief voor betere databeschikbaarheid
Datalek Zuyderland
Datalek bij Zuyderland Medisch Centrum
verpleegkundige
1 op 5 zorgmedewerkers wil zonder ICT werken  
Parkinson Punt Zuyd
Website Parkinson Punt Zuyd gelanceerd
Narcolepsie
Nieuwe app voor brede behandelaanpak narcolepsie
Zorgorganisatie ZuidOostZorg pioniert in haar verpleegklinieken ondertussen al volop met de inzet van Medido medicijndispensers.
Verpleegklinieken pionieren succesvol met medicijndispensers
AI-opleiding
AI-opleiding voor medewerkers ETZ
zelfherstel
Zebravis onderzoek werpt nieuw licht op behandeling blindheid
Transparantie zorg
Politiek eist meer transparantie over kwaliteit van zorg
Volg jij ons al?