Search
Close this search box.
Search

Communicatie-app beterDichtbij bij zeven ziekenhuizen in gebruik

De communicatiedienst BeterDichtbij wordt inmiddels bij zeven regionale ziekenhuizen en omringende huisartsenpraktijken gebruikt. Dat meldde initiatiefnemer SAZ deze week. Ook is het aantal functies van de app uitgebreid en neemt het aantal gebruikers snel toe.

De Vereniging Samenwerkende Algemene Ziekenhuizen (SAZ) lanceerde in oktober 2016 de gratis dienst BeterDichtbij. Het doel van de app is om mensen een veilige en laagdrempelige contactmogelijkheid te bieden met het ziekenhuis in hun regio. Het gaat veelal om kleine vragen die men anders niet zo eenvoudig aan de juist medisch specialist kan stellen.

Het concept werd in oktober 2016 uitgerold bij vier regionale ziekenhuizen: het Röpcke-Zweers Ziekenhuis, BovenIJ Ziekenhuis, Ommelander Ziekenhuis Groningen en het Ziekenhuis Rivierenland Tiel. Patiënten konden hier de app gebruiken om in een beveiligde omgeving persoonlijke vragen stellen aan hun eigen ziekenhuis of arts en onderzoeksuitslagen ontvangen op hun telefoon. Ook niet-patiënten in de regio kunnen BeterDichtbij gebruiken.

Brede doelgroep aanspreken

BeterDichtbij moet een brede doelgroep aanspreken, in tegenstelling tot veel diensten en apps die ontwikkeld zijn voor specifieke patiëntengroepen en mensen die al verwezen zijn, bijvoorbeeld zwangere vrouwen. Verbinding in de regio is één van de strategische pijlers van BeterDichtbij.  De dienst en bijbehorende app is ontwikkeld door ‘digital agency’ Mirabeau, dat anderhalf jaar geleden begon met het ontwikkelen van een serviceconcept voor zorgtoepassingen. De app is te downloaden in de App Store en in Google Play en is te gebruiken op smartphone, tablet en op pc.

Beperkte uitbreiding deelnemende ziekenhuizen

Er zijn 33 ziekenhuizen bij de SAZ aangesloten. In oktober 2016 was het de verwachting dat in 2017 nog eens acht regionale ziekenhuizen aan zouden sluiten na de eerste vier, terwijl ook het aantal functies van de app uitgebreid zou worden. Het aantal nieuw aangesloten ziekenhuizen blijft nog wat achter, ruim tien maanden na de lancering. Erbij gekomen zijn: het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis in Dirksland, het LangeLand Ziekenhuis en Pantein in Boxmeer.

BeterDichtbij is zo gebouwd dat de app eenvoudig uitgebreid kan worden met andere functies in de toekomst, zoals direct een afspraak maken, uitslagen delen, of zelf pijn-metingen doorgeven. De SAZ meldt nu ook dat er vier functies toegevoegd zijn aan de basisfuncties:

  1. Een foto sturen naar de arts om een probleem toe te lichten. Net als in WhatsApp, maar beter beveiligd.
  2. Meerdere gesprekken tegelijk voeren. Wie door meerdere artsen of andere zorgverleners is uitgenodigd om BeterDichtbij te gebruiken, kan na inloggen binnen de beveiligde omgeving ook met meerdere artsen of andere zorgverleners tegelijkertijd appen.
  3. Smileys en andere emoticons appen ter aanvulling van het uitwisselen van teksten en foto’s.
  4. Informatie checken over de eigen huisartspraktijk of ziekenhuis, zoals parkeergelegenheden of de beste tijd vinden om met een assistente te bellen. Dit staat op een overzichtelijke pagina in de app.

Volgens een ander nieuwsbericht van SAZ zijn er vijf goede redenen om de app te gebruiken:

  1. Direct contact met de eigen (huis)arts of andere zorgverlener.
  2. Zelf bepalen wanneer er ge-appt wordt.
  3. Berichten altijd en overal nog eens na kunnen lezen
  4. Makkelijk te gebruiken, net als SMS en WhatsApp
  5. Veilig en betrouwbaar met elkaar in gesprek

admin

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
AI
Hoe AI urologische problemen bij baby’s voorspelt
acute zorg
Zorgsector pleit in kamerbrief voor betere databeschikbaarheid
Datalek Zuyderland
Datalek bij Zuyderland Medisch Centrum
verpleegkundige
1 op 5 zorgmedewerkers wil zonder ICT werken  
Parkinson Punt Zuyd
Website Parkinson Punt Zuyd gelanceerd
Narcolepsie
Nieuwe app voor brede behandelaanpak narcolepsie
Zorgorganisatie ZuidOostZorg pioniert in haar verpleegklinieken ondertussen al volop met de inzet van Medido medicijndispensers.
Verpleegklinieken pionieren succesvol met medicijndispensers
AI-opleiding
AI-opleiding voor medewerkers ETZ
zelfherstel
Zebravis onderzoek werpt nieuw licht op behandeling blindheid
Transparantie zorg
Politiek eist meer transparantie over kwaliteit van zorg
Volg jij ons al?