Search
Close this search box.
Search

Connected Ambulance demo bij opening 5G Hub

Tijdens de officiele opening van de 5G Hub in Eindhoven werd een demonstratie gegeven met een 5G connected Ambulance. Daarbij werd een patiënt met een hartinfarct gereanimeerd door ambulancepersoneel dat via 5G in direct contact stond met een cardioloog die live meekeek en instructies gaf. De patiënt in kwestie was uiteraard een acteur.

De 5G Hub is een samenwerking tussen Vodafone, netwerkleverancier Ericsson, de High Tech Campus en Brainport Development. Bedrijven kunnen er informatie krijgen over de mogelijkheden van 5G en ideeën uitproberen. De pilot met de connected Ambulance is een initiatief van Philips, de GGD Brabant-Zuidoost en het Catharina Ziekenhuis.

Specialist kijkt live mee

Tijdens de connected ambulance demo werd getoond hoe een specialist vanuit het ziekenhuis mee kan kijken met het ambulancepersoneel, diagnoses kan stellen en adviezen geeft voor de behandeling of het toedienen van medicatie.

De specialist heeft daarvoor via 5G onder andere real time beschikking over echo beelden die door het ambulancepersoneel gemaakt worden. Dat kan zelfs wanneer de ambulance onderweg is, tijdens het rijden dus.

5G een must voor connected ambulance

Daarvoor is de inzet van een 5G netwerk onmisbaar. Deze nieuwe mobiele netwerktechnologie, en de opvolger van 4G, maakt de realtime, en zonder vertraging, van videobeelden en data mogelijk. Met name de vertraging, of zogenoemde latency, maakt dat de huidige, 4G, netwerken niet geschikt zijn voor een project zoals de connected ambulance. Bij 4G netwerken kan de latency oplopen tot boven de 150 milliseconden. Bij 5G wordt dat teruggebracht tot maximaal 10 milliseconden.

Het is cruciaal dat de meekijkende, en adviserende, specialist real-time informatie en (echo)beelden van de patiënt ontvangt. Bij spoedeisende hulp telt iedere seconde, bij de mobiele netwerkverbinding tussen de connected ambulance en de specialist in het ziekenhuis telt elke milliseconde.

Ron Smeets

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
AI
Hoe AI urologische problemen bij baby’s voorspelt
acute zorg
Zorgsector pleit in kamerbrief voor betere databeschikbaarheid
Datalek Zuyderland
Datalek bij Zuyderland Medisch Centrum
verpleegkundige
1 op 5 zorgmedewerkers wil zonder ICT werken  
Parkinson Punt Zuyd
Website Parkinson Punt Zuyd gelanceerd
Narcolepsie
Nieuwe app voor brede behandelaanpak narcolepsie
Zorgorganisatie ZuidOostZorg pioniert in haar verpleegklinieken ondertussen al volop met de inzet van Medido medicijndispensers.
Verpleegklinieken pionieren succesvol met medicijndispensers
AI-opleiding
AI-opleiding voor medewerkers ETZ
zelfherstel
Zebravis onderzoek werpt nieuw licht op behandeling blindheid
Transparantie zorg
Politiek eist meer transparantie over kwaliteit van zorg
Volg jij ons al?