Programma

Nieuws
Tip hier de redactie
Bekijk overzicht
3 februari 2020
Artikel delen

Connected Ambulance demo bij opening 5G Hub

Tijdens de officiele opening van de 5G Hub in Eindhoven werd een demonstratie gegeven met een 5G connected Ambulance. Daarbij werd een patiënt met een hartinfarct gereanimeerd door ambulancepersoneel dat via 5G in direct contact stond met een cardioloog die live meekeek en instructies gaf. De patiënt in kwestie was uiteraard een acteur.

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

De 5G Hub is een samenwerking tussen Vodafone, netwerkleverancier Ericsson, de High Tech Campus en Brainport Development. Bedrijven kunnen er informatie krijgen over de mogelijkheden van 5G en ideeën uitproberen. De pilot met de connected Ambulance is een initiatief van Philips, de GGD Brabant-Zuidoost en het Catharina Ziekenhuis.

Specialist kijkt live mee

Tijdens de connected ambulance demo werd getoond hoe een specialist vanuit het ziekenhuis mee kan kijken met het ambulancepersoneel, diagnoses kan stellen en adviezen geeft voor de behandeling of het toedienen van medicatie.

De specialist heeft daarvoor via 5G onder andere real time beschikking over echo beelden die door het ambulancepersoneel gemaakt worden. Dat kan zelfs wanneer de ambulance onderweg is, tijdens het rijden dus.

5G een must voor connected ambulance

Daarvoor is de inzet van een 5G netwerk onmisbaar. Deze nieuwe mobiele netwerktechnologie, en de opvolger van 4G, maakt de realtime, en zonder vertraging, van videobeelden en data mogelijk. Met name de vertraging, of zogenoemde latency, maakt dat de huidige, 4G, netwerken niet geschikt zijn voor een project zoals de connected ambulance. Bij 4G netwerken kan de latency oplopen tot boven de 150 milliseconden. Bij 5G wordt dat teruggebracht tot maximaal 10 milliseconden.

Het is cruciaal dat de meekijkende, en adviserende, specialist real-time informatie en (echo)beelden van de patiënt ontvangt. Bij spoedeisende hulp telt iedere seconde, bij de mobiele netwerkverbinding tussen de connected ambulance en de specialist in het ziekenhuis telt elke milliseconde.

ICT&health congres 2023
Op 30 januari 2023 trapt ICT&health het nieuwe zorgjaar af met het jaarlijks groot en invloedrijk zorgcongres over de zorgtransformatie.
Ook aanwezig zijn? Reserveer dan snel uw entreeticket

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

Reageer

Geef een antwoord

Mis niks en ontvang de spannendste ontwikkelingen