Programma

Nieuws
Tip hier de redactie
Bekijk overzicht
Artikel delen

Consortium ontvangt 1,2 miljoen euro voor intelligente neus

Een elektronische neus met kunstmatige intelligentie die in adem een ziekmakende maagbacterie kan opsporen ontvangt ruim 1,2 miljoen euro subsidie. De subsidie werd toegekend door OP Oost is en verleend aan vier bedrijven en drie ziekenhuizen. De subsidie is bedoeld voor het traject van productontwikkeling van de elektronische neus tot aan de marktintroductie. Daarvoor worden ademprofielen van 2000 mensen geanalyseerd om te komen tot een betrouwbare test.

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

OP Oost kende de subsidie van ruim 1,2 miljoen euro toe aan eNose (Zutphen), Auxzenze (Zutphen), Next Generation Technologies (Enschede), Medlon B.V. (Enschede), Radboud UMC (Nijmegen), Isala Ziekenhuis (Zwolle) en Bernhoven Ziekenhuis (Uden). Samen ontwikkelden zij een elektronische neus met kunstmatige intelligentie ontwikkeld (de Aeonose) die de bacterie in adem kan opsporen. De eerste resultaten in het Bernhoven ziekenhuis in Uden hebben dit vastgesteld. 

Het project voorziet tevens in de verdere ontwikkeling tot aan de daadwerkelijke introductie van de Aeonose in de zorg,

De bacterie Helicobacter pylori is een vervelend micro-organisme. Als het zich nestelt in de maag kun je daar behoorlijke last van krijgen. Het tast de maagwand aan, met vaak een maagzweer als gevolg. Op de lange termijn kan zelfs maagkanker ontstaan. Eerst moet altijd worden vastgesteld of iemand H pylori in de maag heeft zitten. Daarvoor zijn een aantal methoden beschikbaar, zoals analyse van bloed of ontlasting, maar nu dus ook de analyse van adem.

Slim systeem

Ir. André Elands, directeur van het bedrijf eNose, legt uit dat de Aeonose met sensoren werkt die een karakteristiek profiel meten op basis van duizenden verschillende ‘vluchtige organische bestanddelen’ in adem.

“Waar het op aankomt,” zegt hij, “is het onderscheiden van ademprofielen van mensen mét en zónder H pylori in hun maag. Om dit verder te ontwikkelen heb je grote aantallen patiënten nodig en een neuraal netwerk dat overweg kan met grote hoeveelheden data. Daar rolt dan op een gegeven moment een algoritme uit, dat aangeeft of iemand die bacterie wel of niet in de maag heeft zitten.”

Het gaat bij de Aeonose om een zelflerend systeem dat alleen maar slimmer wordt, stelt Elands. “Het wordt alleen maar slimmer en beter door meer gegevens en intensief gebruik. Op dit moment hebben we ongeveer 30.000 ademprofielen afgenomen voor diverse aandoeningen. Specifiek voor de analyse van H pylori zitten we al boven de 500. In dit project zullen we het ademprofiel van 2000 mensen analyseren voor een betrouwbare test in de kliniek.”

Aenose tegen borstkanker

Het Medisch Centrum Leeuwarden (MCL) is sinds januari 2019 één van de deelnemers in een groot landelijk onderzoek naar het gebruik van een elektronische neus bij het vaststellen of een patiënt longkanker heeft.

Voor longkanker ging het MCL met dit onderzoek de tweede fase in. Aan de succesvolle eerste testfase van de Aeonose bij longkanker werkte het MCL al mee. De resultaten werden gepubliceerd in het tijdschrift Lung Cancer in 2018.

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

Mis niks en ontvang de spannendste ontwikkelingen