Search
Close this search box.
Search

Constantijn opent finale-avond Philips Innovation Award 2017

StartupDelta-ambassadeur prins Constantijn opent op maandagavond 8 mei de finale van de Philips Innovation Award 2017. Dit is volgens Philips zelf de grootste ondernemersprijs voor studenten in Nederland.

De avond staat in het teken van acht finalisten, die na diverse selectierondes vanaf oktober 2016 uit ruim 300 aanmeldingen zijn overgebleven. Onder de finalisten zijn ook enkele ontwikkelaars van ehealth-initiatieven: een slaaprobot en een diagnostische tool voor antibioticagebruik.

Tijdens de finale mogen de deelnemers in een pitch van drie minuten de kans de jury – voorgezeten door Frans van Houten, CEO van Philips –overtuigen van de impact, duurzaamheid en haalbaarheid van hun startup. Vijf teams (Innovators) strijden om een prijs van 50.000 euro, drie jongere startups (de rough diamonds) om een prijs van 100.000 euro.

De ehealth finalisten zijn:

  • Somnox (Innovator) : ontwikkelt een zachte robot waarmee slaapproblemen opgelost worden.
  • Levels Diagnostics (rough diamond)  ontwikkelt een diagnostische tool waarmee het gebruik van antibiotica drastisch gereduceerd kan worden.

De overige finalisten:

  • GBM Works heeft een methode ontwikkeld waarbij het installeren van windturbines op zee volledig stil wordt.
  • Haak Innovations bouwt een ‘soil optimizer’ robot die met precisie bodemanalyses en bemesting kan uitvoeren.
  • Lightyear ontwikkelt en bouwt elektrische auto’s die overal moeten werken.
  • Nowi maakt sensoren die energie halen uit WiFi- en 4G-signalen, waardoor batterijen overbodig worden.
  • Noomi maakt energieopwekkend speelgoed voor kinderen in ontwikkelings- en vluchtelingenregio’s.
  • Polariks ontwikkelt een drone waarmee smaakmoleculen van druiven in wijnvelden gescand worden.

Nederland nr. 1 in startupland

Nederland moet het nummer 1-startupland van Europa worden. Dat was de ambitie die het Nederlandse initiatief StartupDelta en Prins Constantijn in februari 2017 uitspraken. De prins stuurde destijds in zijn hoedanigheid als startupambassadeur een manifest naar de fractievoorzitters van alle politieke partijen, met elf punten waarin Nederland het startupklimaat moet verbeteren.

StartupDelta claimt dat Nederland op dit moment de nummer 3-positie inneemt binnen Europa. Dat moet een nummer 1-positie worden. Het nieuwe manifest moet daar mede voor gaan zorgen. De organisatie hoopt dat de partijen hun aanbevelingen opnemen in hun partijprogramma – en later in het regeerakkoord waarover nu wordt onderhandeld.  “Onze ambitie moet zijn om de ondernemers die in Nederland komen en mensen die willen ondernemen, zoveel mogelijk te helpen en uit te dagen om succesvol te zijn”, vertelde Constantijn aan RTL Z. Hij pleit voor een omgeving waarin ondernemerschap wordt omarmd. “Nieuwe ideeën moeten met gezonde nieuwsgierigheid worden ontvangen, ook vanuit de overheid, dat niet meteen alles wordt weggeregeld.”

Ambitie StartupDelta in zorg

Constantijn stelde eind februari 2017 in een interview met ICT&health hoe de ambitie van StartupDelta in de gezondheidszorg vertaald moet worden. “Internationaal gezien kunnen we ons meten met de internationale top, ook in de zorg. De grote uitdaging blijft om de aanwezig kennis- en technologie-expertise om te zetten inschaalbare businessmodellen.”

In het zorgveld is het moeilijk om op te schalen, aldus de prins in februari, “omdat alles zo gefragmenteerd georganiseerd is. Daarin kunnen de zorgverzekeraars, de zorgaanbieders en de patiënten een (nog) grotere rol spelen.”

Nederland een van beste zorgsystemen

De prins vindt dat Nederland een van de beste systemen op het gebied van de gezondheidszorg wereldwijd heeft. De Nederlandse gezondheidszorg heeft ook de potentie om het meest innovatieve systeem wereldwijd te worden, wanneer alle stakeholders samenwerken. Dat was in maart tijdens de opening van het jaarlijkse Health Valley event de belangrijkste boodschap van Constantijn in zijn functie als ambassadeur van StartupDelta.

“We hebben een focus nodig op preventie en kwaliteit van zorg, in een klimaat waarin pilots en nieuwe manieren van zorg inkopen de toepassing van nieuwe technologische oplossingen en diensten door innovatieve startups stimuleren.”

Nederland telde vorig jaar ruim 60 start-ups die nieuwe technologie voor de zorg ontwikkelen. Dat bleek in april 2016 uit een analyse van KPMG Innovative Startups en Volta Ventures. De meeste Nederlandse health startups houden zich bezig met telemedicine, waarbij telecommunicatie en informatietechnologie worden ingezet om op afstand klinische zorg te kunnen bieden. Verder richt een groot aantal start-ups zich op tools voor zelfmanagement, waarmee patiënten op eigen initiatief en gelegenheid diagnose en behandeling in gang kunnen zetten.

admin

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
AI
Hoe AI urologische problemen bij baby’s voorspelt
acute zorg
Zorgsector pleit in kamerbrief voor betere databeschikbaarheid
Datalek Zuyderland
Datalek bij Zuyderland Medisch Centrum
verpleegkundige
1 op 5 zorgmedewerkers wil zonder ICT werken  
Parkinson Punt Zuyd
Website Parkinson Punt Zuyd gelanceerd
Narcolepsie
Nieuwe app voor brede behandelaanpak narcolepsie
Zorgorganisatie ZuidOostZorg pioniert in haar verpleegklinieken ondertussen al volop met de inzet van Medido medicijndispensers.
Verpleegklinieken pionieren succesvol met medicijndispensers
AI-opleiding
AI-opleiding voor medewerkers ETZ
zelfherstel
Zebravis onderzoek werpt nieuw licht op behandeling blindheid
Transparantie zorg
Politiek eist meer transparantie over kwaliteit van zorg
Volg jij ons al?