Consultatie FHIR-profielen voor informatie-uitwisseling

De afgelopen periode is door Nictiz hard gewerkt aan de doorontwikkeling van FHIR-profielen voor informatie-uitwisseling. Het streven is om een nieuwe versie van deze profielen, met onder andere verbeteringen in bruikbaarheid en documentatie, begin augustus uit te brengen. Als voorbereiding zijn de nieuwe profielen nu als bètapackage beschikbaar voor consultatie.

De dankzij MedMij geïntroduceerde profielen spelen een belangrijke rol bij digitale informatie-uitwisseling in de zorg. Het is belangrijk dat het ontwikkelproces en het doorvoeren van wijzigingen in de FHIR-profielen transparant is voor implementerende partijen.

Nictiz nodigt iedereen dan ook uit om tijdens de consultatie, die nog tot 9 juli loopt, mee te kijken. Het is uiteindelijk van groot belang dat de aangepaste FHIR-profielen aansluiten op de wensen en behoeften van de implementerende partijen.

Consultatie FHIR-profielen

De laatste grote release van de FHIR-profielen dateert uit 2019. Nictiz heeft sindsdien veel input en feedback ontvangen vanuit implementerende partijen. Die input en feedback zijn gebruikt om de bestaande (STU3)profielen op basis van zibs 2017 door te ontwikkelen en
verbeteren. De aanpassingen die doorgevoerd zijn, behelzen onder ander verbeteringen op het gebied van bruikbaarheid en documentatie. Hierdoor zorgt Nictiz voor een stevige basis voor verdere doorontwikkeling.

De bètapackage van de FHIR-profielen zijn te raadplegen op Simplifier en GitHub. Reageren is, wanneer ingelogd, mogelijk in het betreffende issue op BITS. Op beide locaties wordt hiernaar verwezen. Wanneer u meer vragen heeft over de verwijzingen in de FHIR-profielen, neem dan contact op met Pieter Edelman via e-mail: edelman@nictiz.nl.

Het is de vierde consultatie van FHIR-profielen die Nictiz in korte tijd openbaart. Tussen medio mei en medio juni heeft de openbare consultatie van nieuwe FHIR-profielen van zibs ten behoeve van de informatiestandaard eOverdracht plaatsgevonden. Kort daarvoor startten ook al twee consultatierondes voor de zorginformatiebouwstenen (zibs) Publicatie2020 en voor de Basisgegevensset Zorg (BgZ) Publicatie2020.

FHIR en zibs

FHIR is een HL7-standaard voor de uitwisseling van gezondheidsgegevens binnen en tussen zorginstellingen, maar ook tussen zorginstelling en patiënt. De profielen zijn gebaseerd op de zorginformatiebouwstenen van zibs release 2017 en bestaande terminologie zoals (LOINC, SNOMED CT) wordt erin gedefinieerd en toegepast. In het proces wordt de HL7 Nederland FHIR Raad geconsulteerd. Vanaf zibs 2020, waaruit de volgende omvangrijke release valt te verwachten, zal in deze samenwerking worden geïntensiveerd.

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
Kort zorgnieuws
Kort zorgnieuws: ZIC bij VieCuri; Digitale hulp; Medische rekenvaardigheid-app, en meer
wondzorg
Innovatieprijs voor gepatenteerde offline gegevensuitwisseling
Duuzame zorg - Diederik Gommers
Passende, duurzame zorg komt er niet vanzelf
Microbioomonderzoek
UMCG opent nieuwe faciliteit voor microbioomonderzoek
beroerte
Testen op je digitale tweeling voor beste behandeling beroerte
wereldwijd
John Halamka, Mayo Clinic Platform: ‘Onze innovaties zijn wereldwijd inzetbaar'
Gegevensuitwisseling
Mandaat EHDS: Nederland verzilvert 4 hoofdposities
Rathenau
Risico’s AI vragen om terughoudendheid in gebruik
Ketenmonitoring hackathon
Proefproject aanvullende ketenmonitoring en -logging afgerond
toestemmingsplatform
Eerste apotheek aangesloten op online toestemmingsplatform Mitz
Volg jij ons al?