COPD telemonitoring Isala in de prijzen

20 oktober 2021
Isala-COPD-Prijs
Monitoring
Nieuws

Het is niet de eerste keer dat het telemonitoring programma van het Isala ziekenhuis in de prijzen valt. Gestart in 2017 en in de jaren daarna steeds verder uitgebreid is het verworden tot een voorbeeld van digitale zorg voor patiënten met deze chronische longaandoening. Vorige week ontvingen de initiators van het programma, verpleegkundig specialisten Marleen Joxhorst en Dominique Vaessen, de Lucinia Award.

De prijs, die zijn primeur beleefde, werd uitgereikt tijdens de Luscii Medical Developer Conference ’21. De twee verpleegkundig specialisten stonden in 2017, samen met het team van Longgeneeskunde, aan de wieg van de thuismonitoring voor longpatiënten. In de jaren die volgden hebben Marleen en Dominique de telemonitoring voor COPD patiënten samen met luscii doorontwikkeld. In 2019 werd het initiatief door de cliëntraad van het ziekenhuis onderscheiden met de kwaliteitsprijs.

COPD telemonitoring

Voor de telemonitoring van COPD installeren de patiënten de Luscii app op hun telefoon of tablet. Elke week vullen zij vervolgens een vragenlijst in. Aan de hand van de antwoorden kunnen de verpleegkundigen bepalen of de patiënt wellicht een verhoogde kans heeft op een zogenoemde longaanval. De patiënt kan met behulp van de app vervolgens zelf stappen ondernemen om die kans te verkleinen of hij wordt door de verpleegkundige gecontacteerd. Dat kan door middel van een eenvoudig telefoontje of, indien nodig, via beeldbellen zodat de patiënt en de zorgverlener elkaar ook kunnen zien. Dankzij het gebruik van de app en telemonitoring belanden minder COPD patiënten in het ziekenhuis en hoeven ze ook minder vaak voor controle zelf, fysiek, naar de poli te komen.

"Telemonitoring COPD doen we al sinds juni 2017. Longgeneeskunde in Isala was daarmee inderdaad koploper. Marleen en Dominique hebben telemonitoring samen met luscii (door)ontwikkeld. De input van het team was daarbij enorm belangrijk. Ook nu is Isala Longgeneeskunde wat betreft het aantal patiënten dat thuismonitoring krijgt, nog een van de koplopers. Maar ook wat betreft de manier waarop wij het inbedden in de keten", vertelt ketenmanager Mark Bonsink.

COVID-19 monitoring

Vorig jaar werd de COPD telemonitoring ook om ingezet voor het tijdig ontdekken van symptomen die op COVID-19 kunnen wijzen. Voor longpatiënten in het bijzonder een zeer gevaarlijke aandoening. De app werd daarvoor uitgebreid met corona-vragen, zoals eventuele koortsklachten en het dagelijks invullen van de temperatuur. Bovendien werd de app beschikbaar gesteld aan alle COPD-patiënten van het ziekenhuis.