Corona-app kan rekenen op voldoende gebruik

Een tracking-app die het testbeleid van GGD’s ondersteunt om zo het coronavirus onder controle te houden, heeft kans van slagen. Volgens onderzoek van de Erasmus Universiteit is ruim de helft van de Nederlanders bereid een dergelijke corona-app te installeren, zo schrijft het AD. Nog eens een kwart zou onder bepaalde voorwaarden zo’n app installeren. Volgens het RIVM moet 60 procent van de Nederlanders de app gebruiken om zijn doel te bereiken.

De afgelopen weken is er in Nederland veel te doen geweest over de ontwikkeling en invoeren van zogeheten corona-apps. Al begin april stelde minister De Jonge van VWS dat er twee apps nodig zijn om het testbeleid van GGD’s massaal te ondersteunen en zo de verspreiding van het coronavirus in kaart te brengen. De een betreft een tracking-app voor bron- en contactonderzoek. De ander is een medische begeleidingsapp voor mensen die mogelijk met corona besmet zijn.

Nieuw traject corona-app

VWS is na eerdere problemen op beveiligings- en privacy-gebied met een zevental geselecteerde tracking-apps een nieuw traject ingeslagen. De focus ligt nog wel op een corona-app, bestaand of nieuw. In de loop van mei moet hierover meer duidelijkheid komen. Diverse experts, waaronder hoogleraar Niels Chavannes (LUMC), wijzen ook op alternatieven voor een app die via bluetooth controleert of iemand in de buurt van een corona-patiënt is geweest. Zo zou monitoring op wijkniveau net zo goed kunnen werken.

Mocht er toch een app ingezet gaan worden, zoals in steeds meer landen om ons heen gebeurt, dan kan die volgens de Erasmus-onderzoekers in ieder geval rekenen op de benodigde minimale dekkingsgraad van 60 procent. Ruim de helft van de Nederlanders zou de app sowieso installeren als voldaan wordt aan de benodigde privacy- en veiligheidseisen. Een kwart stelt er voorwaarden aan. Zo zou de app hen in staat moeten stellen om weer in grotere groepen bij elkaar te komen, of moet er een coronatest beschikbaar zijn als ze de melding ontvangen dat ze dichtbij een besmet persoon zijn geweest.

Zelf regie over app

Volgens Maureen Rutten-Van Mölken, hoogleraar economische evaluatie van innovaties in de zorg, vinden de meeste respondenten uit het onderzoek het ook belangrijk dat zij zelf de regie over het gebruik van de app hebben. “Ze willen expliciet zélf de keuze krijgen of ze de GGD willen informeren als ze volgens de app in de buurt van een coronapatiënt zijn geweest. Ook willen ze zelf kunnen beslissen of ze in de app zetten dat ze positief getest zijn”, zo stelt zij in het AD.

De bereidheid onder jongeren en jongvolwassenen om de app te gebruiken ligt een stuk hoger dan bij de oudere Nederlanders, zo blijkt verder nog. In totaal waren 900 mensen bij het onderzoek betrokken.

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
Kort zorgnieuws
Kort zorgnieuws: ZIC bij VieCuri; Digitale hulp; Medische rekenvaardigheid-app, en meer
wondzorg
Innovatieprijs voor gepatenteerde offline gegevensuitwisseling
Duuzame zorg - Diederik Gommers
Passende, duurzame zorg komt er niet vanzelf
Microbioomonderzoek
UMCG opent nieuwe faciliteit voor microbioomonderzoek
beroerte
Testen op je digitale tweeling voor beste behandeling beroerte
wereldwijd
John Halamka, Mayo Clinic Platform: ‘Onze innovaties zijn wereldwijd inzetbaar'
Gegevensuitwisseling
Mandaat EHDS: Nederland verzilvert 4 hoofdposities
Rathenau
Risico’s AI vragen om terughoudendheid in gebruik
Ketenmonitoring hackathon
Proefproject aanvullende ketenmonitoring en -logging afgerond
toestemmingsplatform
Eerste apotheek aangesloten op online toestemmingsplatform Mitz
Volg jij ons al?