Search
Close this search box.
Search

Coronacrisis biedt nieuwe NFU voorzitter genoeg uitdagingen

Vanaf 1 juni is Margriet Schneider de nieuwe voorzitter van de Nederlandse Federatie van Universitair Medische Centra (NFU). Zij zal de komende periode, door de huidige coronacrisis, aan uitdagingen geen gebrek hebben. De Nederlandse UMC's bevinden zich midden in de fase dat, naast de COVID-19 zorg, ook de reguliere zorg weer opgestart wordt.

Prof. Dr. Margriet Schneider volgt Willy Spaan op die binnenkort de pensioengerecht leeftijd bereikt. Spaan trad 1 december 2018 aan als voorzitter van de NFU. Schneider was sinds 31 januari van dit jaar de vicevoorzitter. Die functie zal worden bekleed door prof. dr. Chris Polman, lid van de Raad van Bestuur Amsterdam UMC, voorzitter/vicevoorzitter en decaan bij de VU.

Samenwerken voor goede zorg

De belangrijkste onderwerpen waar de Nederlandse UMC’s in de komende periode het leeuwendeel van hun aandacht aan zullen besteden zijn:

  • toekomstbestendige zorg
  • umc’s als wetenschappelijk kennisinstituut
  • multidisciplinaire samenwerking in zorgnetwerken op het gebied van preventie

Schneider stelt dat het belang van samenwerking om goede zorg te kunnen leveren door de coronacrisis extra zichtbaar gemaakt is. “Door binnen regionale netwerken intensief samen te werken en in hoog tempo innovaties door te voeren en (inter)nationaal onderzoek in te zetten, zijn we in staat geweest zorg te bieden aan ieder die het nodig had. Om een antwoord te hebben op maatschappelijke uitdagingen, zoals vergrijzing, en de afstand tot zorg klein te houden voor patiënten, is sneller innoveren van groot belang”, zo licht ze toe.

Geleerd van de coronacrisis

Volgens Schneider heeft de afgelopen periode, tijdens de coronacrisis, ons geleerd dat de zorg deze uitdagingen wel degelijk het hoofd kan bieden. Daarnaast is ook de voortdurende inzet van artsen en verpleegkundigen bijzonder goed aan het daglicht gekomen.

“Een structureel betere waardering voor onze verpleegkundigen is nodig. Daar maken we vanuit het NFU met onze partners werk van. De resultaten en nieuwe technologie uit ons onderzoek willen we eerder toepasbaar laten zijn voor de samenleving. En met ons onderwijs leiden we de artsen, verpleegkundigen en andere zorgprofessionals van de toekomst op, die zich bezig houden met de kwaliteit van leven en gericht zijn op het voorkomen van ziekten en het bevorderen van een gezonde levensstijl”, aldus Schneider.

Voordat Schneider bij de NFU aantrad was ze sinds 1 november 2015 voorzitter van de Raad van Bestuur van het UMC Utrecht. Daar maakte zij zich samen met Mirjam van Velthuizen, onder andere hard voor een zorgstelsel waarin de solidariteit gewaarborgd blijft en voor iedere patiënt een care continuüm op maat beschikbaar komt. Daarover spraken beiden enkele maanden geleden nog uitgebreid in een coverstory van ICT&health.

Ron Smeets

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
Hersenatlas
Zwaartekracht-subsidie voor hersenatlas en het lot van eiwitten
Aneurysma
Nieuwe betrouwbare methode om aneurysma’s te volgen
leerling-verpleegkundigen
Albert Schweitzer succesvol met behoud leerling-verpleegkundigen
Databeschikbaarheid
Betere zorg dankzij goede databeschikbaarheid
Woonomgeving
Empathische woonomgeving past zich aan bij wensen bewoners
Gegevens delen
Derde pilot proactief gegevens delen
Digitalisering expertisecentrum
Expertisecentrum bundelt kennis digitalisering en welzijn
wiel
Wiel zelf uitvinden hoeft niet, maar ontwikkel er wel op door
breuk
Virtual Fracture App slaat aan in Albert Schweitzer
monitor
E-healthmonitor signaleert stagnerende inzet digitale zorg
Volg jij ons al?