Coronacrisis versnelt standaard gegevensuitwisseling

Het Informatieberaad Zorg komt met een overzicht van alle tijdelijke oplossingen die ICT-leveranciers aanbieden om gegevensuitwisseling gedurende de coronacrisis te vereenvoudigen. Het gaat daarbij onder meer om gegevensuitwisseling tussen ziekenhuizen met uiteenlopende EPD's.

Door de coronacrisis is sinds maart de druk op de zorg toegenomen. Om deze druk te verlichten is het volgens het Informatieberaad onder andere belangrijk dat medische gegevens van patiënten op de juiste plek in de zorg elektronisch beschikbaar zijn. Verschillende ICT-leveranciers hebben suggesties gedaan voor de versnelde realisatie en invoer van structurele oplossingen voor medische gegevensuitwisseling.

Gratis gedurende coronacrisis

De leveranciers bieden hun oplossingen gratis aan voor de duur van de coronacrisis. Daarna is het aan de afnemer om de oplossing wel of niet voort te zetten. De partijen om wie het gaat, zijn:

  • ChipSoft
  • Epic
  • Nexus
  • Cerner
  • Philips
  • ZorgDomein

Het Informatieberaad werkt al jaren aan het mogelijk maken van gestandaardiseerde uitwisseling van medische gegevens binnen de zorg en met patiënten/cliënten. Het ziet de stappen die op dit moment worden gezet als een positieve ontwikkeling. Leveranciers die nog geen stappen hebben gezet, krijgen de vraag om ook versneld structurele oplossingen aan te dragen, zodat extra handelingen bij de overdracht van medische gegevens zo snel mogelijk worden afgebouwd. Deze leveranciers kunnen zich melden door een mail te sturen naar: informatieberaadzorg@minvws.nl.

De oplossingen helpen om de overdracht van medische gegevens tussen ziekenhuizen versneld en met minimale inspanning mogelijk te maken. In eerste instantie heeft het Informatieberaad in het overzichtsdocument oplossingen verzameld die zich richten op gegevensuitwisseling tussen ziekenhuizen. Er is te vinden welke oplossingen beschikbaar zijn en hoe zorgpartijen in contact kunt komen met de verschillende ICT-leveranciers. Ook voor andere sectoren en cross-sectorale overdracht worden de structurele oplossingen in kaart gebracht.

Tijdelijke voorzieningen

Voor een snelle overdracht van medische gegevens zijn ook verschillende tijdelijke noodvoorzieningen uitgerold. Een voorbeeld is het COVID19-portaal van Philips, Met dit portaal kunnen Nederlandse ziekenhuizen patiëntinformatie met elkaar delen als patiënten verplaatst worden naar een ander ziekenhuis wegens COVID-19. 95 procent van de Nederlandse ziekenhuizen is aangesloten op het portaal sinds de lancering op 28 maart. Er zijn hier overigens wel handmatige handelingen voor nodig, het portaal is niet verbonden met de EPD’s.

Verder moet er in mei, als meer structurele oplossing, een Twiin-portaal voor het landelijk uitwisselen van radiologische beelden en verslagen live gaan. Het portaal wordt nu beproefd door een aantal zorgaanbieders. Om na de coronacrisis en het gebruik van het tijdelijke Covid-19 portaal niet terug te hoeven vallen op dvd’s, is het Twiin-portaal tijdig gereed gekomen, aldus de initiatiefnemers. Het doel is om nog in 2020 alle ziekenhuizen aan te sluiten.

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
Gegevensuitwisseling
Mandaat EHDS: Nederland verzilvert 4 hoofdposities
Rathenau
Risico’s AI vragen om terughoudendheid in gebruik
Ketenmonitoring hackathon
Proefproject aanvullende ketenmonitoring en -logging afgerond
toestemmingsplatform
Eerste apotheek aangesloten op online toestemmingsplatform Mitz
mock-up operatiecentrum
Oefenenen in mock-up van nieuw operatiecentrum UMCG
Lichaamsgeluiden wearable
Akoestische wearable monitort lichaamsgeluiden
Digitaal contact
Uw Zorg Online en BeterDichtbij integreren digitale diensten
Partnerportaal
Eenmalig inloggen bij partnerportaal voor juiste informatie
Het programma HDAB-NL wil een veilige toegang waarborgen tot gezondheidsgegevens.
VWS start programma Health Data Access Body (HDAB-NL)
Hartcentrum samenwerking
Bundelen van krachten moet leiden tot één hartcentrum
Volg jij ons al?