Sinds augustus meten het RIVM en de waterschappen hoeveel virusdeeltjes er in het rioolwater zitten. Rioolwater laat in een vroeg stadium zien hoe het ervoor staat met het virus. Het aantal locaties waarop dit gebeurt, is de afgelopen weken uitgebreid van 80 naar 318, waarmee nagenoeg heel Nederland wordt gedekt. Ook wordt nu wekelijks op bijna al deze plekken gemeten. Zo is op het coronadashboard beter en vroeger te zien hoe het virus zich ontwikkelt.
Het vernieuwde dashboard presenteert ook de belangrijkste cijfers duidelijker, zowel op landelijk als op lokaal niveau. Dit nieuwe ontwerp is het resultaat van publieksonderzoek en reacties van experts, stelt minister Hugo de Jonge (VWS): “Hiermee is in één oogopslag duidelijk hoe we ervoor staan, zowel landelijk als lokaal. Dat inzicht is cruciaal. We zien de cijfers oplopen en moeten het virus nauwgezet in de gaten houden om gericht maatregelen te kunnen nemen.” De komende tijd wordt het dashboard steeds verder verbeterd en worden nieuwe bronnen toegevoegd.
Coronadashboard toont ontwikkelingen
Met het coronadashboard brengt VWS een aantal belangrijke cijfers over de ontwikkeling van corona in Nederland samen, zoals het aantal IC–opnames, positieve testuitslagen en een schatting van het aantal besmettelijke mensen. Het is de bedoeling dat burgers, beleidsmakers en wetenschappers in één oogopslag zien wat de stand van zaken is rond de verspreiding van het coronavirus. Met de combinatie van actuele gegevens op het dashboard kan het virus sneller en preciezer worden opgespoord en bestreden.
Het coronadashboard werd begin juli officieel operationeel en wordt sindsdien geleidelijk uitgebreid. In juni was er al een beperkte proefversie online gezet. Zo werden in juli drie nieuwe informatiepunten toegevoegd: schattingen over besmettelijke personen, de eerste rioolwatermetingen en signalen van huisartsen over mogelijke besmettingen.
Besmettingshaarden op regionaal niveau zien
Half augustus werden de rioolwaterdata al uitgebreid naar 80 meetlocaties. Dankzij die uitbreiding is nu voor het coronavirus relevante data beschikbaar van 10 miljoen mensen. Het betreft data van rioolwateronderzoek van het RIVM waarmee eventuele besmettingshaarden van het virus op regionaal niveau ontdekt kunnen worden. In april is het RIVM gestart met wekelijks onderzoek naar de aanwezigheid van het coronavirus in rioolwater. Daarvoor wordt rioolwater getest dat elke week over een periode van 24 uur verzameld is.
Het dashboard ondersteunt de strategie van maximaal controleren van het coronavirus door de overheid met twee doelen die daarbij centraal staan:
- Het zo goed mogelijk beschermen van mensen met een kwetsbare gezondheid.
- Zorgen dat de zorg niet overbelast raakt.
Openingsmanifestatie 2021
Wilt u op 17 juni 2021 ook naar de ICT&health Openingsmanifestatie?
Entreekaarten zijn gratis maar op is écht op! Dus wacht niet en meld u snel aan.
Geef een reactie
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.