Coronapas zorgt voor overbelasting RIVM servers

Afgelopen weekend was het zover. De invoering van de coronapas als toegangsbewijs voor restaurants, café's, musea, sportevenementen en andere uitgaansgelegenheden. Die pas, de inmiddels welbekende QR-code die gescand kan worden en vervolgens een groen vinkje toont bij de ingang van een uitgangsgelegenheid of evenement, is onderdeel van de CoronaCheck-app. De afgelopen dagen kraakten de servers onder de drukte en DDOS-aanvallen.

Vlak voor de uitbreiding van de verplichte coronapas voor toegang was de CoronaCheck-app ongeveer 11 miljoen keer gedownload en waren er al 32 miljoen (nationale en internationale) QR-codes opgevraagd. In de eerste twee dagen na de invoering van de coronapas is duidelijk dat hoewel de servers het druk hadden, en hebben, de grote problemen uitbleven.

DDOS-aanvallen en verversing coronapas

Vooral op zaterdag en zondag was er wel sprake van overbelasting waardoor het opvragen van de QR-codes af en toe niet werkte, maar dat had niet alleen te maken met het aantal aanvragen. De servers werden op die dagen ook diverse keren bestookt door hackers die het systeem met DDOS-aanvallen onklaar maakten.

Daarnaast was het aantal aanvragen de eerste dagen een stuk groter. Dat had te maken met het feit dat veel mensen die enkele maanden geleden, toen de coronapas ingevoerd werd voor reizen en bepaalde evenementen, hun QR-code sindsdien niet meer opgevraagd hadden. Na het opvragen blijft de QR-code uit veiligheidsoverwegingen 28 dagen geldig. Daarna moet de code opnieuw opgevraagd worden. Veel mensen deden dat de afgelopen dagen min of meer gelijktijdig waardoor de servers het zwaar hadden.

De overheid verwacht dat die drukte de komende dagen gaat afnemen en de eerste tekenen daarvan zijn al zichtbaar. Daarbij moet natuurlijk ook aangetekend worden dat de weekenden bij uitstek dé dagen zijn waarop evenementen georganiseerd worden en mensen er op uit gaan. Komend weekend zal blijken in hoeverre de drukte van de afgelopen dagen zich al dan niet herhaald, en of het RIVM in staat is DDOS-aanvallen beter tegen te houden.

Hulp voor minder digivaardigen

Voor mensen die minder digitaal vaardig zijn, en moeite hebben met het ophalen van de digitale coronapas, biedt het RIVM de mogelijkheid om de coronapas uit te printen. Dat kan via de website www.coronacheck.nl/print. Lukt dat niet zelf, dan wordt geadviseerd de hulp van familie of vrienden in te schakelen. Daarnaast staan bij lokale bibliotheken vaak vrijwilligers om te helpen bij het aanmaken van een coronatoegangsbewijs.

Lukt dat ook niet, dan kan een papieren versie van de coronapas aangevraagd worden. Bel daarvoor met 0800 1351. Wie hulp nodig heeft bij het gebruik van de app, kan daarvoor ook terecht bij deelefonische hulplijn op hetzelfde telefoonnummer.

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
World Conference
ICT&health World conference komt naar Limburg
Kort zorgnieuws
Kort zorgnieuws: Digitale inclusie; NEN 7510 in Deventer; Bestuurswisselingen, en meer
Heupairbag
Succesvolle heupairbag straks ook thuis beschikbaar
Erasmus MC en Maasstad Ziekenhuis leiden een wereldprimeur met flow-gecontroleerde beademing voor ARDS-patiënten op de IC. Deze innovatie belooft minder longbelasting en potentieel minder schade.
IC-beademingspilot mikt op minder longschade  
Geneesmiddelen
Online dashboard voor doorlooptijden geneesmiddelen
Samenwerking Thuismonitoring
Thuismonitoring geeft impuls aan samenwerking en ontzorgt
ouderenzorg
Whitepaper over AI in ouderenzorg gepubliceerd
psycholoog
2,5 miljoen voor praktijkonderzoek naar hybride ggz-zorg
patiënt
Telezorg-strategie vermindert aantal no shows drastisch
3D-Model Schouder
Schouderprothese in 3D-model aangemeten
Volg jij ons al?