Programma

Nieuws
Tip hier de redactie
Bekijk overzicht
27 maart 2020
Artikel delen

CovApp geeft binnen vijf minuten een coronavirus indicatie

De angst om besmet te raken met het coronavirus is groot. Mensen die last krijgen van een of enkele van de symptomen zouden het liefst snel getest willen worden. Dat is helaas niet altijd een optie. Met name door de beperkte beschikbaarheid van het aantal tests ligt de prioriteit bij het testen bij mensen die in risicogebieden of direct contact met aantoonbaar besmette personen geweest zijn. Online duiken steeds meer online alternatieven op die een indicatie voor coronavirusbesmetting kunnen geven.

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

In Nederland heeft een aantal ziekenhuizen nu de app in gebruik die het Amsterdamse OLVG en Luscii samen ontwikkeld hebben. Een ander coronavirus-diagnosemiddel is de CovApp van het Berlijnse Universiteitsziekenhuis Charité die nu ruim een week (sinds 20 maart) actief is. Mensen beantwoorden via de app of de website van het ziekenhuis 26 eenvoudige vragen over zaken als reisactiviteit, leeftijd, beroep, symptomen of klachten etc. Alle informatie wordt geanonimiseerd opgeslagen en er worden geen persoonlijke of privacy-gevoelige gegevens gedeeld met het ziekenhuis.

Advies over coronavirus binnen vijf minuten

Het invullen duurt zo’n 5 minuten en vervolgens geeft CovApp direct de uitslag. Dat kunnen ook aanbevelingen zijn voor mogelijke vervolgacties. Denk aan het advies om contact op te nemen met een arts of om 14 dagen in thuisquarantaine te gaan. De uitslag bevat ook een QR-code die, indien nodig, naar een arts of ziekenhuis gestuurd kan worden zodat die zich kunnen voorbereiden op de komst van een patiënt.

De app brengt niet alleen gemoedsrust en zekerheid bij mensen die bang zijn dat ze het coronavirus opgelopen hebben. De CovApp zorgt ook voor een afname van de werkdruk van ziekenhuispersoneel en verkleind de kans op besmetting van mensen met lichte klachten die het virus niet hebben maar nu toch nog naar het ziekenhuis komen. Daardoor komt onderzoekscapaciteit vrij voor patiënten die wél dringend getest moeten worden.

Ook in Nederland

Een vergelijkbaar initiatief is ook in Nederland al opgedoken. Enkele dagen geleden verscheen de corona check van het Amsterdamse OLVG-ziekenhuis in het nieuws. Die kan mensen antwoorden geven op vragen zoals of zij mogelijk besmet zijn met het Covid-19 / coronavirus en of zij naar de huisarts moeten. De OLVG-app wordt inmiddels ook al door andere Nederlandse ziekenhuizen gebruikt, waaronder het CWZ en ziekenhuizen in de regio Utrecht (zoals het UMC Utrecht en het Diakonessenhuis).

De Duitse CovApp is ontwikkeld door het Charité ziekenhuis in samenwerking met de Duitse non-profit-organisatie Data4Life. Zij houden zich bezig met ontwikkelingen die de kwaliteit van de gezondheidszorg verbeteren door het inzetten van technologie.

Openingsmanifestatie 2021
Wilt u op 17 juni 2021 ook naar de ICT&health Openingsmanifestatie? Entreekaarten zijn gratis maar op is écht op! Dus wacht niet en meld u snel aan.

KPN Zorgdomotica

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

Mis niks en ontvang de spannendste ontwikkelingen