Search
Close this search box.
Search

COVID-19 patiënten revalideren thuis met VR-revalidatie

Revaliderende COVID-19 patiënten kunnen nu ook gebruikmaken van een speciaal ontwikkeld Virtual Reality programma. COVID Virtual Revalidation biedt diverse VR-toepassingen voor zowel de fysieke als mentale revalidatie van (post-IC) COVID-19 patiënten. Het programma is ontwikkeld door het Radboudumc in samenwerking met SyncVR Medical.

De test van het Virtual Reality revalidatie-programma is onlangs succesvol uitgevoerd door het Radboudumc in samenwerking met patiënten en praktijken voor fysiotherapie in de regio Nijmegen. In het VR pakket van SyncVR Medical zijn daarnaast ook modules van de bedrijven NeuroReality en Reducept opgenomen.

Het is voor het eerst dat Virtual Reality op deze manier wordt ingezet bij patiënten die thuis mentaal en fysiek revalideren van COVID-19. Er is ook al interesse van andere ziekenhuizen die aangeven hebben COVID Virtual Revalidation ook te gaan inzetten.

Virtual Reality revalidatie thuis

Patiënten kunnen de oefeningen van de VR-revalidatie thuis doen en ze worden op afstand gemonitord. De resultaten van het programma worden onderzocht door professor Harry van Goor van de afdeling heelkunde Radboudumc en Bart Staal van afdeling IQ Healthcare Radboudumc en Hogeschool van Arnhem en Nijmegen.

Het COVID Virtual Revalidation programma is samengesteld uit een aantal VR-toepassingen om patiënten bij thuisrevalidatie te ondersteunen. Het pakket bestaat uit bewegings-, ademhalings- en ontspanningsoefeningen plus enkele ‘serious games’. Allemaal bedoeld om het geheugen en de concentratie van revaliderende (post-IC) COVID-19 patiënten te verbeteren.

De voortgang die de patiënten boeken wordt op afstand door hun behandelaren gevolgd. Die kunnen zo zien hoe, en hoe lang, de bewegingsoefeningen uitgevoerd worden en welk effect de oefeningen hebben op de long- en hartfunctie.

Langdurig revalideren

Er is de afgelopen maanden al de nodige praktijkervaring opgedaan met het ziekteverloop en de revalidatie van COVID-19 patiënten. Daaruit blijkt dat de meeste van deze patiënten, met name na een IC-opname, een langdurig revalidatietraject tegemoet gaan.

Door de contactbeperkende maatregelen rondom de coronacrisis wordt het fysiek bezoeken van ziekenhuizen, revalidatiecentra en eerstelijnspraktijken over het algemeen nog steeds afgeraden. Thuisrevalidatie heeft daarom de voorkeur. Het inzetten van VR-Revalidation ligt dan ook perfect in lijn met die situatie. Daarmee krijgt de patiënt thuis de adequate (revalidatie)zorg die nodig is.

Positieve ervaringen Virtual Revalidation

“Het gebruik van de VR is iedere keer weer een hoogtepunt in m’n revalidatie. Het programma stimuleert mij enorm om te bewegen en om te ontspannen. Ballen tegenhouden in VR is mijn favoriete oefening, dan ben ik bloedfanatiek”, vertelt revaliderend COVID-19 patiënt Peter de Joode.

“COVID Virtual Revalidation is een prachtige technologische innovatie binnen de fysiotherapie; door Virtual Reality wordt het revalideren een stuk leuker voor patiënten en als behandelaar is het een zeer geschikte tool om mijn patiënten te begeleiden”, aldus Han Janssen Fysiotherapie Gendt.

De toegevoegde waarde van Virtual Reality therapieën is al vaker aangetoond. En dat gaat verder dan alleen de mogelijkheid om deze vorm van therapie op afstand, thuis, te kunnen volgen. Voorbeelden zijn er genoeg, zoals het inzetten van een Virtual Reality game om depressies te lijf te gaan. Uit onderzoek is zelfs gebleken dat VR-therapie in sommige gevallen effectiever is dan fysieke therapie.

Ron Smeets

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
AI
Hoe AI urologische problemen bij baby’s voorspelt
acute zorg
Zorgsector pleit in kamerbrief voor betere databeschikbaarheid
Datalek Zuyderland
Datalek bij Zuyderland Medisch Centrum
verpleegkundige
1 op 5 zorgmedewerkers wil zonder ICT werken  
Parkinson Punt Zuyd
Website Parkinson Punt Zuyd gelanceerd
Narcolepsie
Nieuwe app voor brede behandelaanpak narcolepsie
Zorgorganisatie ZuidOostZorg pioniert in haar verpleegklinieken ondertussen al volop met de inzet van Medido medicijndispensers.
Verpleegklinieken pionieren succesvol met medicijndispensers
AI-opleiding
AI-opleiding voor medewerkers ETZ
zelfherstel
Zebravis onderzoek werpt nieuw licht op behandeling blindheid
Transparantie zorg
Politiek eist meer transparantie over kwaliteit van zorg
Volg jij ons al?