Search
Close this search box.
Search

COVID Radar biedt actueel beeld van verspreiding corona

Het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) wil met de nieuwe app COVID Radar een goed en actueel beeld te krijgen van hoe het coronavirus zich in Nederland verspreidt. Het LUMC verzamelt met de app gegevens over klachten en gedrag van mensen inzake het nieuwe coronavirus. Het initiatief van het LUMC behoort tot een snel groeiend aantal regionale, landelijke en internationale studies en onderzoeken om meer zicht te krijgen op allerlei aspecten van het virus.

De onderzoekers van het LUMC hopen meer zicht krijgen op hoe de corona epidemie zich ontwikkelt, wie er grotere risico’s loopt, wat het effect van social distancing is en waar en wanneer we een zorgvraag kunnen verwachten. De gegevens worden geanalyseerd en gebruikt voor wetenschappelijk onderzoek en populatiegerichte beleidsadvisering.

Verspreiding corona in regio

In eerste instantie zal het LUMC de gegevens gebruiken om zicht te krijgen op verspreiding en context in de eigen regio. De dataset met landelijke gegevens is daarnaast beschikbaar voor andere medische instanties en onderzoekscentra. Een vergelijkbaar recent initiatief is Infectieradar van het RIVM.

De gebruiker van de COVID Radar vult regelmatig, bij voorkeur dagelijks, een vragenlijst in met in totaal 15 vragen over zijn of haar gezondheid en gedrag. Vervolgens kan de gebruiker op een kaart van Nederland per postcodegebied zien wat de antwoorden van de deelnemers zijn over tijd. Er kan gefilterd worden op de verschillende symptomen waarnaar gevraagd wordt.

Beperkt testen tot nu toe

Over het belang van deelname stelt het LUMC: ‘In Nederland wordt tot nu toe beperkt getest of mensen het coronavirus hebben of niet. Iemand wordt alleen getest als hij/zij symptomen heeft, is opgenomen in het ziekenhuis, tot een kwetsbare doelgroep behoort, of zelf in de gezondheidszorg werkzaam is. Hierdoor weten we tot nu toe nog niet precies hoeveel mensen in Nederland besmet zijn met het virus. Door van zoveel mogelijk mensen in Nederland wel gegevens over klachten te verzamelen, kunnen we onderzoeken hoeveel mensen het coronavirus hebben (gehad) en waar zij in Nederland verblijven.’

Alle informatie wordt vertrouwelijk behandeld, zo benadrukt het LUMC. De gegevens worden veilig opgeslagen in een Nederlands datacentrum en voor een periode van maximaal 5 jaar bewaard. De app is beschikbaar voor iOS en Android en te downloaden via www.lumc.nl/covidradar. De informatie wordt gebruikt voor onderzoek door medische overheidsinstanties en academische onderzoekscentra.

Steeds meer corona / Covid-19 apps

De afgelopen weken is er een groeiend aantal apps uitgebracht om ontwikkelingen op het gebied van corona te monitoren. Zo is er een door het Amsterdamse ziekenhuis OLVG en e-health aanbieder Luscii ontwikkelde app waarmee mensen professioneel advies krijgen over of bepaalde klachten duiden op een coronabesmetting. Deze app wordt door steeds meer ziekenhuizen ingezet.

Een ander coronavirus-diagnosemiddel is de CovApp van het Berlijnse Universiteitsziekenhuis Charité die nu sinds 20 maart actief is. Mensen beantwoorden via de app of de website van het ziekenhuis 26 eenvoudige vragen over zaken als reisactiviteit, leeftijd, beroep, symptomen of klachten etc. Het invullen duurt zo’n 5 minuten en vervolgens geeft CovApp direct de uitslag.

Het Isala (Zwolle) besloot onlangs om zijn monitoring op afstand voor COPD-patiënten uit te breiden met corona-vragen. Daarmee kunnen mogelijke coronagerelateerde klachten bij deze kwetsbare groep in beeld gebracht worden. Verder is een groot aantal websites uitgebreid met corona-specifieke informatie, zoals Thuisarts.nl.

Martijn Kregting

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
Datalek Zuyderland
Datalek bij Zuyderland Medisch Centrum
verpleegkundige
1 op 5 zorgmedewerkers wil zonder ICT werken  
Parkinson Punt Zuyd
Website Parkinson Punt Zuyd gelanceerd
Narcolepsie
Nieuwe app voor brede behandelaanpak narcolepsie
Zorgorganisatie ZuidOostZorg pioniert in haar verpleegklinieken ondertussen al volop met de inzet van Medido medicijndispensers.
Verpleegklinieken pionieren succesvol met medicijndispensers
AI-opleiding
AI-opleiding voor medewerkers ETZ
zelfherstel
Zebravis onderzoek werpt nieuw licht op behandeling blindheid
Transparantie zorg
Politiek eist meer transparantie over kwaliteit van zorg
thuisarts.nl
Samenwerking voor verdere uitbreiding Thuisarts.nl
digipunt
DigiPunt Zuyderland ondersteunt digivaardigheid
Volg jij ons al?