Creatieve oplossingen voor aanpak Covid-19 van start

74 projecten zijn gestart binnen de regeling Creatieve oplossingen aanpak coronavirus (COVID-19), meldt ZonMW. Van verticale tuintjes tot verpleegkundigen die via VR leren werken met coronapatiënten. VWS had per eind maart geld beschikbaar gesteld voor de regeling, zowel voor kleine als grotere projecten. In totaal waren er 200 projecten aangemeld.

Enerzijds betrof de regeling praktische technologische oplossingen in de (ziekenhuis)zorg tegen Covid-19, zoals medische hulpmiddelen. Anderzijds innovatieve ideeën om kwetsbare groepen en hun zorg- en hulpverleners te helpen bij het bieden van de juiste zorg en ondersteuning. In alle gevallen gaat het om oplossingen die buiten reguliere zorg- en welzijnsactiviteiten vallen.

“Door heel Nederland zijn initiatieven gestart om de negatieve gevolgen van het coronavirus voor kwetsbare groepen of praktische problemen in de zorg te beperken”, vertelt ZonMw-programmamanager Lisanne Hogema in een toelichting. “Als maatschappij kunnen we de vruchten plukken van deze creatieve oplossingen. De impact van ieder project is verschillend, maar alle projecten zijn ieder op hun eigen manier van belang.”

Boost voor e-health tijdens Covid-19 crisis

Zo zijn veel projecten uitgevoerd om contact met ouderen in verpleeghuizen en de buitenwereld mogelijk te maken. Ook zijn projecten gestart die het gebruik van e-health een extra boost hebben gegeven tijdens de Covid-19 crisis, zoals het digitaal werkbaar maken van EMDR-therapie.

De kortlopende projecten zijn in de afrondende fase en de eerste resultaten worden volgens Hogema zichtbaar. “We zijn erg enthousiast over de berichten die we krijgen van projectleiders en de bijdrage die zij leveren aan het tegengaan van de gevolgen van de coronacrisis. Projecten zorgen bijvoorbeeld dat de problemen voor zorgverleners of kwetsbare groepen worden aangepakt.”

Ook stelt de programmamanager erg te spreken te zijn over de verscheidenheid aan doelgroepen die met deze projecten worden geholpen. “Van zorgverleners en revaliderende COVID-19 patiënten tot kwetsbare jongeren en zwangere vrouwen.”

Kennis van belang bij volgende epidemie

Bij een aantal projecten is het probleem inmiddels minder urgent, zoals oplossingen voor het tekort aan beademingsapparatuur. “De kennis die deze projecten hebben opgeleverd is ook voor een volgende golf coronavirus of andere epidemie van belang”, benadrukt Hogema. “Daarnaast is de kennis die is opgedaan waardevol voor mogelijk vervolgonderzoek of als basis om de zorg te vernieuwen.”

De komende maanden worden de resultaten van deze projecten op de ZonMw-website geplaatst. Daarnaast wordt de opgedane kennis toegankelijk gemaakt en gedeeld met de betreffende doelgroepen, zodat deze kennis door iedereen gebruikt kan worden. Kennisinstellingen, cliëntorganisaties en ziekenhuizen spelen hierin een belangrijke rol. Ook merken we dat projectleiders zelf gemotiveerd zijn om hun behaalde resultaten te delen en de impact van hun project zo groot mogelijk te laten zijn.

Er waren twee financiële impulsen binnen de regeling. Een startimpuls (budget tot 7.500 euro) voor kleine projecten en een projectimpuls (budget van 7.500 tot 15.000 euro). De regeling sloot op 12 april. Kijk hier voor een overzicht van de 74 projecten.

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
Prostaatonderzoek MRI
Ontwikkeling AI-oplossingen voor MRI- prostaatonderzoek
ICT rukt snel op in de zorg en is bij steeds meer toepassingen nodig. Investeringen in ICT blijven volgens de ICT Benchmark Ziekenhuizen om verschillende redenen achter, waardoor de zorgtransitie lastiger verwezenlijkt kan worden.
Beperkte ICT-investeringen remmen zorgtransformatie
Radiologie Beeldbeschikbaarheid
De sneltrein naar de Rijkszorgdatastaat
RIVM
Rapportage RIVM: Data bewijst effectiviteit gecombineerde leefstijlinterventie
Sensoren Prothese
Sensoren in prothese-enkel zorgen voor evenwicht
Digitaal contact
Digitaal contact via de app groeit bij Bravis
slokdarmkanker
Slokdarmkanker beter herkennen dankzij AI  
Een medewerker van het prijswinnende Virtueel Zorgcentrum praat met een patiënt (Foto: Rijnstate).
Virtueel Zorgcentrum wint ‘de Maas implementatieprijs’
Breuk
Nieuwe app voor thuismonitoring eenvoudige letsels
Pupillometrie
Smartphone accessoire voor pupillometrie
Volg jij ons al?