Search
Close this search box.
Search

CZ en tanteLouise: samen naar toekomstbestendige ouderenzorg

Ouderenzorgorganisatie tanteLouise heeft deze week een samenwerkingsovereenkomst gesloten met zorgverzekeraar CZ. De twee partijen gaan de komende vijf jaar intensief samenwerken aan toekomstbestendige ouderenzorg, waarbij de nadruk vooral zal liggen op preventie en preventieve zorg. De ouderenzorg staat, met de steeds verdere toename van de vergrijzing en stijgende gemiddelde leeftijd, voor de nodige uitdagingen die CZ en tanteLouise nu samen aangaan.

Door de vergrijzing en het feit dat ouderen gemiddeld langer leven zal de komende twintig jaar het aantal mensen dat te maken krijgt met ouderdomsziekten ook fors groeien. Om de zorg die daar bij hoort ook in de toekomst te kunnen blijven bieden zal, naast preventies, gewerkt moeten worden aan de ontwikkeling en toepassing van innovatieve zorgtechnologie. TanteLouise is een van de koplopers in Nederland op dat gebied. De twee partijen gaan de komende jaren samen werken aan toekomstbestendige ouderenzorg.

“Als het gaat om toekomstbestendige ouderenzorg dan willen we zoveel mogelijk voorkomen dat mensen veel hulp nodig hebben en ervoor zorgen dat mensen zo lang mogelijk veilig en zelfstandig kunnen wonen. Op een manier die bij hen past”, aldus Joep de Groot, bestuursvoorzitter van CZ. ““Om de ouderenzorg ook op termijn toegankelijk, betaalbaar en aantrekkelijk te houden zijn slimme oplossingen nodig. Daarom moeten we nu al in beweging komen”, voegt bestuursvoorzitter Conny Helder van tanteLouise daar aan toe.

Uitdagingen toekomstbestendige ouderenzorg

De uitdagingen waar de ouderenzorg de komende decennia voor staat, zijn al geruime tijd duidelijk. De vergrijzing, de groeiende zorgvraag, langer thuis wonen, gecombineerd met de krimpende arbeidsmarkt en de verwachting dat het mantelzorgpotentieel ook afneemt. Allemaal factoren die ertoe leiden dat de druk op het zorgsysteem steeds verder toeneemt.

Om deze uitdagingen het hoofd te bieden en naar een toekomstbestendige ouderenzorg, die voor iedereen die dat nodig heeft ook bereikbaar is en blijft, hebben CZ en tanteLouise deze duurzame coalitie gevormd. Voor CZ is het de eerste keer dat de zorgverzekeraar een dergelijke samenwerking met een zorgaanbieder aangaat. “We delen ambitieuze doelstellingen als het gaat om ouderenzorg. We gaan samen onderzoeken hoe we die op innovatieve wijze overeind kunnen houden”, vertelt Caro Verlaan, senior manager langdurige zorg van CZ zorgkantoor.

Samenwerking en kennis delen

Binnen een gemeenschappelijk programma werken CZ zorgkantoor en tanteLouise samen om de kwaliteit van zorg te verbeteren en het werk voor de schaarse zorgprofessionals waar mogelijk te verlichten en te vergemakkelijken. “Daarvoor is het nodig dat we de omgeving van de ouderen nog beter begrijpen, onder meer met behulp van data-analyse. We willen nagaan wat precies de behoeften zijn van ouderen en zorgverleners en wat daarbij de belangrijkste knelpunten zijn. We willen weten wat maakt dat ouderen zich kwetsbaar gaan voelen en achteruitgaan en dat vervolgens voorkomen”, aldus Caro Verlaan.

CZ en tanteLouise streven met deze samenwerking ook naar het leveren van ‘de juiste zorg op de juiste plek’. Dart moet onder andere gerealiseerd worden door het uitwisselen van kennis, het gericht inzetten van medewerkers maar vooral ook het ontwikkelen van nieuwe concepten. “Met als belangrijkste doel dat de client uiteindelijk minder zware zorg behoeft. Zo nodig in een zorginstelling, maar veel liever nog in de thuissituatie”, voegt Conny Helder toe.

Ron Smeets

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
Parkinson Punt Zuyd
Website Parkinson Punt Zuyd gelanceerd
Narcolepsie
Nieuwe app voor brede behandelaanpak narcolepsie
Zorgorganisatie ZuidOostZorg pioniert in haar verpleegklinieken ondertussen al volop met de inzet van Medido medicijndispensers.
Verpleegklinieken pionieren succesvol met medicijndispensers
AI-opleiding
AI-opleiding voor medewerkers ETZ
zelfherstel
Zebravis onderzoek werpt nieuw licht op behandeling blindheid
Transparantie zorg
Politiek eist meer transparantie over kwaliteit van zorg
thuisarts.nl
Samenwerking voor verdere uitbreiding Thuisarts.nl
digipunt
DigiPunt Zuyderland ondersteunt digivaardigheid
AI-model huidkanker
Risico op huidkanker voorspellen met AI-model
diabetestools
Digitale diabetestools bieden te weinig klinische voordelen
Volg jij ons al?