Dalende trend in verzuim zorgpersoneel

2 mei 2024
Personeel
Nieuws

Het verzuim onder medewerkers in de zorgsector is voor het vijfde kwartaal op rij gedaald. Dat blijkt uit cijfers van onderzoeksbureau Vernet. In het eerste kwartaal van 2024 was het verzuimpercentage 8,53%. In het eerste kwartaal van 2023 was dat nog 8,76%. Dit komt neer op een daling van 3%.

Het voortschrijdend verzuim waarmee de structurele ontwikkeling van verzuim in beeld wordt gebracht, is 7,69%. Dat is een daling van 5% ten opzichte van het percentage van een jaar eerder (8,10%). Deze daling is in alle leeftijdsklassen terug te zien. Het extra lang verzuim, verzuim langer dan 365 dagen, neemt echter wel nog toe. Dit percentage steeg van 2,01% naar 2,07%, een toename van 3%.

“Het is ontzettend fijn om voor de vijfde keer op rij goed nieuws te kunnen brengen”, zegt Danijela Budimir, directeur bedrijfsvoering van Vernet. “Zoals aangegeven moeten we nog wel een kanttekening bij de cijfers plaatsen, want het extra lang verzuim stijgt. Vernet registreert geen oorzaken, maar vanuit de markt horen we geluiden waaruit blijkt dat dit vooral veroorzaakt wordt door psychisch verzuim. Uit recent onderzoek blijkt ook dat het psychisch zorggebruik onder zorgmedewerkers al jaren toeneemt.”

Verzuim verder terugdringen

Onderzoeksbureau en kennisnetwerk Vernet is sinds 1996 marktleider in het verzamelen, benchmarken en interpreteren van HR- en verzuimgegevens in de Nederlandse zorgsector. Vernet wil werkgevers in diverse zorgbranches inzicht geven in het verzuim om hen te helpen dit verzuim verder te verlagen. Hiertoe heeft de organisatie tips verzameld op basis van gesprekken met de best presenterende zorgorganisaties. Tevens worden er inspirerende webinars gedeeld. De tips en ideeën staan hier.

Vernet richt zich met name op ziekenhuizen, instellingen voor geestelijke gezondheidszorg, gehandicaptenzorg en verzorging, verpleging en thuiszorg. In totaal werken er zo’n 960.000 mensen in deze vier sectoren.

Samenwerking tussen PGGM en PFZW

De dienstverlening van Vernet is een gezamenlijke inspanning van PGGM en Pensioenfonds Zorg en Welzijn (PFZW) om werkgevers in de sector zorg en welzijn te ondersteunen met arbeidsmarktdata, als aanvulling op bestaande pensioendiensten. Werkgevers gebruiken deze gegevens om personeelstekorten in de sector zorg en welzijn aan te pakken. Vernet en PFZW verzamelen sinds het uitbreken van de Covid-19-pandemie ook cijfers op maandbasis die op regionaal en landelijk niveau inzicht geven in de ontwikkeling van het verzuim en het actuele personeelsverloop in de sector. Deze gegevens zijn in te zien via deze website.

Datapoort

In 2022 heeft het UMCG een geïntegreerd digitaal platform ingericht met de naam Datapoort, dat moet helpen om de effecten en risicofactoren van het ziekteverzuim in de zorg en het onderwijs in kaart te brengen. Analyse van deze data kan helpen om werkhervatting te bevorderen, zodat de werkdruk in de zorg en het onderwijs uiteindelijk verlicht kan worden.