Programma

Nieuws
Tip hier de redactie
Bekijk overzicht
Artikel delen

Data hergebruiken voor antibioticaresistentie

ZonMw roept onderzoekers, zorgprofessionals, technici en juristen om projectideeën in te dienen voor het delen en hergebruiken van bestaande data voor antibioticaresistentie. Geïnteresseerden kunnen hun voorstel indienen tot 10 september.

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

Resistente bacteriën komen voor in mensen, dieren en de omgeving. Vanuit de disciplines betrokken bij humane gezondheid, veterinaire gezondheid en het milieu is kennis nodig om een effectieve aanpak van antibioticaresistentie te realiseren. Deze benadering staat bekend onder de noemer ‘One Health’. Het programma Antibiotica Resistentie stimuleert samenwerking tussen onderzoekers in deze verschillende disciplines.

Het delen en hergebruiken van bestaande data binnen wetenschap en samenleving versnelt kennisontwikkeling en innovatie. Dit is een uitdaging voor onderzoekers, zorgprofessionals, technici en juristen. FAIR Data-principes (zie ook hieronder moeten hier handvatten in bieden. ZonMw zegt hierin een faciliterende rol te hebben.

Op 17 juli 2019 organiseert ZonMw een informatiebijeenkomst voor potentiële indieners van projectvoorstellen. In de subsidieoproep staat hoe deelnemers zich kunnen aanmelden. De subsidieoproep is opengesteld op 24 juni om 00.00 uur. Voorafgaand aan deze subsidieoproep hebben heeft ZonMw een survey uitgezet. Onderzoekers en zorgprofessionals hebben in de survey suggesties gedaan over de looptijd en de benodigde capaciteit voor potentiële onderzoeksprojecten.

FAIR Data

In de gezondheidszorg wordt de toepassing van ‘big data’ steeds belangrijker. Het lastige hiervan is dat ziekenhuizen, onderzoekers en patiënten hun data allemaal in eigen systemen verzamelen. Dit maakt het uitwisselen en combineren van gegevens problematisch. Om dit probleem op te lossen zijn in 2016 de FAIR data-principes gelanceerd.

Organisaties die zich aan deze principes houden, verzamelen gezondheidsdata die vindbaar, toegankelijk, uniform en herbruikbaar is. 

Het toepassen van FAIR Data principes kan er voor zorgen dat de groeiende hoeveelheid medische gegevens in de gezondheidszorg beter toegankelijker worden. Dat is belangrijk, stelde het Zorginstituut Nederland vorig jaar, omdat deze data vaak belangrijke gegevens waarmee de zorg verbeterd kan worden. Daartoe formuleerde Zorginstituut Nederland vier FAIR Data-principes (Findable Data, Accessible, Interoperable Data, Reusable).

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

Mis niks en ontvang de spannendste ontwikkelingen