Databeschikbaarheid: van visie naar realisatie

do 10 oktober 2024 - 08:45
Databeschikbaarheid
Nieuws

De discussie over het belang van databeschikbaarheid in de zorg is in volle gang. De technologische mogelijkheden zijn beschikbaar en volop in ontwikkeling. Hoewel veel initiatieven worden ontplooid, ontbreekt het in de zorg echter nog aan een heldere strategie en aanpak om deze visie daadwerkelijk te realiseren, stellen Freekje Huisman en Robert Lucassen, senior managers healthcare bij Deloitte, in ICT&health 5.

Deloitte heeft in heldere bewoordingen beschreven hoe de zorg er in 2040 uit zou moeten zien: de sector heeft zich dan ontwikkeld tot een gezondheidsgedreven ecosysteem. De verwachting is dat de veranderende behoeften van burgers, gecombineerd met databeschikbaarheid en snelle technologische ontwikkelingen, deze transformatie zullen versnellen.

Nu stappen zetten

“Maar dan moeten we nu wel stappen zetten”, zegt Lucassen. “De implementatie van dataplatformen is essentieel voor veel digitale innovaties die de zorg op korte termijn wil benutten, zoals het verminderen van administratieve lasten en het geven van meer regie aan de patiënt.”

Lucassen voegt toe dat dit ook een manier om tot passende zorg te komen. “Passende zorg staat centraal in het huidige landelijke beleid, zoals vastgelegd in het Integraal Zorgakkoord, het Gezond en Actief Leven Akkoord en het akkoord Wonen Ondersteuning en Zorg voor Ouderen. Het feit dat zorg bijvoorbeeld steeds vaker vanuit de thuissituatie van de patiënt wordt geboden, betekent dat passende zorg ook gaat om de juiste setting waarin die zorg wordt geleverd. Zonder de juiste data wordt dit een uitdaging.”

“De belofte van dataplatformen is in de toekomst nog veel groter", voegt Huisman toe. “Met geavanceerde technologie kunnen dataplatformen onder andere zorgen voor inzichten die gezondheid bevorderen, behandelingen persoonlijker maken en tegelijkertijd nieuwe inzichten generen om de zorg verder te verbeteren. Dit wordt door het zorgveld breed erkend.”

Toekomstbestendig, veilig platform

Dit is ook de reden waarom Deloitte en Google samen met zorgverleners het platform Pragmedic hebben ontwikkeld, stelt Lucassen. Pragmedic is ontwikkeld in lijn met de richting die bij VWS en initiatieven zoals Cumuluz te zien zijn.

De technologie van Google biedt het platform volgens Lucassen flexibiliteit en schaalbaarheid, zodat we het snel kunnen aanpassen aan nieuwe inzichten en ontwikkelingen. Het platform maakt gebruik van open standaarden zodat iedereen ermee kan werken met geavanceerde analyseoplossingen zoals AI en ML. Dit stimuleert en versnelt innovatie.

"Het doel is om uiteindelijk een integrale oplossing te bieden door verschillende oplossingen samen te brengen, in plaats van verder te investeren in de vele puntoplossingen die we nu zien en die de potentie van data niet volledig benutten. We nodigen andere leveranciers van systemen nadrukkelijk uit om aan te sluiten op het platform, ongeacht met welke interface of applicatie ze zelf werken.”

Lees het hele artikel in ICT&health 5, die op 25 oktober verschijnt.