Als datapartner in het Europees EHDEN-project heeft het IKNL data aangeleverd waardoor uiteindelijk patiëntenzorg wordt verbeterd.

Datapartner IKNL stelt gegevens beschikbaar voor EHDEN

Het IKNL heeft als datapartner van het European Health Data & Evidence Network EHDEN data uit de Nederlandse Kanker Registratie beschikbaar gesteld voor onderzoek in het OMOP Common Data Model (OMOP-CDM). Alle samengevoegde data moeten ervoor zorgen dat er sneller hoogwaardige gegevens uit heel Europa beschikbaar zijn. De data moeten tot standaardisatie leiden en de behandelingen en zorg voor patiënten met kanker verbeteren.

Het EHDEN-project startte in 2018 en had tot doel om de uitdagingen aan te pakken die er zijn bij het verzamelen van inzichten en bewijsmateriaal uit klinische gegevens. Standaardiseren is nodig omdat de toegang tot data cruciaal is voor wetenschappelijk onderzoek. Data in Europa worden opgeslagen in verschillende structuren.

Standaardisatie moet leiden tot betrouwbaar bewijsmateriaal waardoor behandelingen bij kanker kunnen worden versneld en verbeterd. Door anonieme gezondheidsdossiers van miljoenen patiënten te harmoniseren met het OMOP-CDM, is een infrastructuur gecreëerd om sneller hoogwaardige inzichten te genereren die de behandelresultaten voor patiënten verbeteren. Door de samengevoegde data is standaardisatie mogelijk in de manier waarop behandeling en zorg worden geïmplementeerd en geëvalueerd.

Datapartner voor goede zorg

Het OMOP-CDM wordt ontwikkeld en beheerd door Observational Health Data Sciences and Informatics (OHDSI). Het is een open gemeenschapsgegevensstandaard die is ontworpen om de structuur en de inhoud van observatiegegevens te standaardiseren. Het is daardoor mogelijk om efficiënte analyses te maken die betrouwbaar bewijsmateriaal kunnen opleveren. Om voort te bouwen op de successen van het EHDEN-project werd een nieuwe juridische entiteit opgericht, de EHDEN Foundation. Projectleider Peter Prinsen vertelt in onderstaande video over de meerwaarde van de EHDEN Foundation.

De meerwaarde van EHDEN

EHDEN Foundation

De EHDEN Foundation zorgt voor ervoor dat ook op de lange termijn onderzoeksresultaten gemeenschappelijk beschikbaar blijft. De foundation ondersteunt studies, methodologische en technische ontwikkelingen en onderzoeksprogramma’s. Dit gebeurt in samenwerking met onder meer: datapartners, MKB-bedrijven, onderzoekers, publieke en private organisaties waarbij opleidingscertificering en dienstverlenend onderzoek belangrijke rollen spelen.

Een voorbeeld van een dergelijk programma is het Data Analysis and Real World Interrogation Network DARWIN EU. Dat heeft als doel om praktijkbewijs uit heel Europa te leveren over ziekten, bevolkingsgroepen en het gebruik en de prestaties van medicijnen. Ook het IKNL is datapartner in dit programma. De beschikbaarheid van de NCR-gegevens in OMOP-CDM maakt het een uitstekende bron voor het opschalen van inzichten om de kankerzorg en de patiëntresultaten wereldwijd te verbeteren.

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
Philips
Philips ondertekent Green Deal Duurzame Zorg
Meisjes krijgen steeds vaker te maken met mentale problemen. Een nieuwe e-learning voor professionals én cliënten kan helpen bij een meer gendersensitieve behandeling en het vergroten van de autonomie van cliënten.
Nieuwe e-learning kan ggz-wachtlijsten verkorten
Het Ikazia Ziekenhuis stapt over naar vloeibare zuurstof waarmee het de CO₂ -uitstoot met 86 procent verminderd.
Ikazia kiest voor duurzaam en stapt over op vloeibare zuurstof
monsters
Medicatie testen in een orgaanmachine
toestemming
Campagne gegevensuitwisseling: geef toestemming (of niet)
Innovatieplatform samenwerking onderzoek oncologie
Innovatieplatform voor effectievere ontwikkeling kankermedicatie
tumorgraad
Nauwkeurige tumorgraad meting met machine-learning
hart
Zorgverleners onmisbaar bij realiseren zorginnovaties  
thuismonitoring
Vaste plek voor Onco-Connect bij Meander MC
Covid-19 diagnostiek AI
AI-programma kan Covid-19 diagnoses stellen
Volg jij ons al?