Datasets voor Uitkomstgerichte Zorg van Nictiz

Vorige week is vanuit het Ministerie van VWS een nieuwe campagne gestart om zorgverleners en patiënten te wijzen op het belang van 'samen beslissen' in de zorg. Vanuit het programma Uitkomstgerichte zorg ondersteunt Nictiz de ontwikkeling van toegankelijke datasets van een aantal geselecteerde aandoeningen. Op die manier faciliteert Nictiz 'samen beslissen' als het gaat over de verschillende behandelkeuzes met behulp van de juiste ICT-data.

Toegang tot de juiste data en ICT is een belangrijke voorwaarde om uitkomstgerichte zorg in de dagelijkse praktijk te introduceren. Nictiz speelt daarbij een belangrijke rol. Zij zorgen voor het toegankelijk maken van de ontwikkeling, het beheer en de implementatie van informatiestandaarden voor een viertal geselecteerde aandoeningen; knie-artrose, inflammatory bowel disease (IBD), pancreascarcinoom en chronische nierschade.

De ondersteuning wordt op verschillende manieren geboden. Naast advies en begeleiding ondersteunt Nictiz ook het ontwikkelen en beschikbaar stellen van kennisproducten en tooling. Denk daarbij aan draaiboeken, templates, applicaties en het organiseren van trainingen en workshops.

POC voor Uitkomstgerichte Zorg

VWS werkt in het programma Uitkomstgerichte Zorg, samen met de zeven partijen van het hoofdlijnakkoord (HLA), aan het versterken en uitbouwen van het bestaande fundament van Uitkomstgericthe zorg. Nictiz ontwikkelt daarvoor niet alleen de datasets, maar ondersteunt ook het opstarten van een eerste proof of concept (POC) vanuit de werkgroep ICT & Toegankelijkheid.

Doel van deze proof of concept is het in kaart brengen en analyseren van de bestaande situatie omtrent de informatiestromen en interoperabiliteitsoplossingen bij de zorgaanbieders die meedoen. Daaruit moet blijken in hoeverre de huidige situatie geschikt is voor landelijke Uitkomstgerichte Zorg.

Binnen dit project werkt Nictiz onder andere samen met ICTU en BDO. In de eerste POC worden de (concept) uitkomstensets voor de aandoeningen knie artrose, chronische nierschade, alvleesklierkanker en Inflammatory Bowel Disease (IBD) getoetst aan registratie, extractie & uitwisseling, analyse en terugkoppeling. Dit gebeurt ook voor de generieke PROM (patient reported outcome measures), een set van vragenlijsten die gebruikt worden om gezondheid(problemen) in kaart te brengen: vóór, tijdens en na een behandeling.

Voor de landelijke campagne ‘samen beslissen’ werken onder meer de Nederlandse Patiëntenfederatie en de Federatie van Medisch Specialisten samen met het Ministerie van VWS, Zorgverzekeraars Nederland en de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen.

ICT&health World Conference

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
Lees ook
dispenser
Medicijndispensers besparen Zuyderland Thuiszorg 24 fte´s  
injecties
Naaldloos injecteren verhoogt opties zelfmanagement
Gegevens delen data
Tweede ronde project ‘proactief gegevens delen in palliatieve fase’ start
Amphia Ziekenhuis digitale strategie.
Arnaud Kruizinga, CIO Amphia: 'Eerst de visie, dan de route'
Kort zorgnieuws
Kort zorgnieuws: Robotecho genomineerd; App voor bipolaire stoornis, en meer
Oog staaroperatie
Operatiekamers vrij door SurgiCube bij staaroperaties
In het St. Antonius Ziekenhuis is ‘s werelds meest innovatieve defibrillator in een patiënt geplaatst.
Primeur met mini-defibrillator als erkende behandeloptie
Bernhoven patiëntenportaal
Bernhoven lanceert nieuw patiëntenportaal
hersenimplantaten
Neuralink mag hersenimplantaten op mensen testen
Tijdens het Art Electronica Festival in Oostenrijk heeft de Nederlandse fashion-techontwerper Anouk Wipprecht een bijzondere 3D-geprinte jurk gepresenteerd.
3D-geprinte jurk toont cognitieve belasting van hersenen
Volg jij ons al?