DDoS-aanvallen op Nederlandse ziekenhuizen

Enkele Nederlandse ziekenhuizen hebben te kampen gehad - of nog steeds te kampen - met DDoS-aanvallen. Dat laat cybersecuritycentrum Z-CERT weten. Deze aanvallen zijn gecoördineerd door de pro-Russische hacktivistengroep Killnet. Op de Telegram-groep van de hackers zou een lijst rondgaan waar ook Nederlandse ziekenhuizen op staan. Onder meer het UMCG heeft last van de aanvallen. De website van het academische ziekenhuis lag er maandag uit, maar is inmiddels weer bereikbaar.

Volgens de oprichter van Killnet zijn de aanvallen een vergelding voor de steun van onder meer Nederland voor Oekraïne. Hij schrijft op Telegram over het ‘slopen van de medische instellingen in deze landen voor de ondersteuning van nazi’s in Oekraïne’. Vooralsnog zijn er, zo stelt Z-CERT, geen aanwijzingen dat er risico’s voor de patiëntveiligheid zijn geweest. Z-CERT onderzoekt de aanvallen nog. Nadere berichtgeving volgt zo spoedig mogelijk. Rond half vijf was ook de website van Z-CERT zelf tijdelijk niet bereikbaar. Volgens de organisatie is dit ook het gevolg van DDoS-aanvallen, zo blijkt uit een update vandaag (dinsdag).

Steun voor Oekraïne

Behalve ziekenhuizen in Nederland staan er zorgaanbieders in Scandinavië, Polen, de VS, het Verenigd Koninkrijk en Duitsland op de lijst. In alle gevallen gaat het om landen – en regio’s – die veel steun verlenen aan Oekraïne. Zo stelde premier Rutte recent nog dat Nederland zelfs het leveren van F16-gevechtsvliegtuigen niet uitsluit.

Afgelopen maandag leek alleen het UMCG last te ondervinden van de DDOS-aanvallen, al zouden er geen primaire zorgsystemen getroffen zijn. Volgens een woordvoerder van Z-CERT moeten ook andere ziekenhuizen er rekening mee houden dat ze aangevallen kunnen worden. De ziekenhuizen in kwestie zijn geïnformeerd zodat ze beschermingsmaatregelen kunnen nemen. Het zou volgens een snapshot van de Telegram-groep van Killnet op RTL Nieuws onder meer gaan om UMC Utrecht, Radboudumc, LUMC, Maastricht UMC+, Erasmus MC, Catharina Ziekenhuis, Maxima Medisch Centrum, Jeroen Bosch Ziekenhuis en Medisch Spectrum Twente.

Geraakt door DDoS-aanvallen

Hoewel het aantal DDoS-aanvallen in Europa sinds februari 2022 snel groeide ten gevolge van de oorlog tussen Rusland en Oekraïne, vormden dit soort cyberaanvallen volgens Z-CERT nog geen direct gevaar voor de zorg, zo schreef de organisatie in de zomer van 2022. De grootste dreiging voor Nederlandse zorgorganisaties met het oog op dit conflict, was dat zij geraakt konden worden door DDoS-aanvallen zonder dat zij direct het doelwit zijn.

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
Longrevalidatie thuismeten app
Thuismeten-app helpt bij longrevalidatie
Kort zorgnieuws
Kort zorgnieuws: ZIC bij VieCuri; Digitale hulp; Medische rekenvaardigheid-app, en meer
wondzorg
Innovatieprijs voor gepatenteerde offline gegevensuitwisseling
Duuzame zorg - Diederik Gommers
Passende, duurzame zorg komt er niet vanzelf
Microbioomonderzoek
UMCG opent nieuwe faciliteit voor microbioomonderzoek
beroerte
Testen op je digitale tweeling voor beste behandeling beroerte
wereldwijd
John Halamka, Mayo Clinic Platform: ‘Onze innovaties zijn wereldwijd inzetbaar'
Gegevensuitwisseling
Mandaat EHDS: Nederland verzilvert 4 hoofdposities
Rathenau
Risico’s AI vragen om terughoudendheid in gebruik
Ketenmonitoring hackathon
Proefproject aanvullende ketenmonitoring en -logging afgerond
Volg jij ons al?