Search
Close this search box.
Search

De huisarts, de apotheker en de digitale zorgtoekomst

De zorg van de toekomst is voor een belangrijk deel digitaal, stelt de 26-jarige arts-onderzoeker Shanice Beerepoot in een interview in het komende oktobernummer van ICT&health. Zij verbaast zich dan ook over het verzet van zorgprofessionals tegen digitalisering van de zorg. Die digitalisering is niet tegen te houden, stelt ze, en het zal snel gaan. Het is met name de jeugd die voor de doorbraak zal gaan zorgen. Zo zal medicatie bestellen via websites zoals Bol.com in plaats van via de apotheek normaal worden.

“Zij heeft heel goed door welke ontwikkelingen in de zorg gaande zijn en schetst daar een beeld over dat we op grote lijnen zeker kunnen onderschrijven’, zegt Eric Janson, directeur van de KNMP in een reactie. “De kansen deze digitale zorgtoekomst biedt, sluiten goed aan bij het zorgverlenerschap waarin apothekers hun meerwaarde hebben. Bovendien kan digitalisering mogelijk deels een bijdrage leveren aan het personeelsprobleem waarmee net als andere zorgverleners ook apothekers geconfronteerd worden.”

Discussie over digitale zorgtoekomst

Beerepoot bypasst wel een paar aspecten van die digitalisering waarover nog discussie moet worden gevoerd, vervolgt Janson. De lab-on-a-chip bijvoorbeeld, waarvan iedereen graag denkt dat die al lang klaarligt voor brede toepassing in het dagelijks gebruik. Of de vraag of je wel moet wensen dat Amazon via het afleveren van je geneesmiddelen inzicht heeft in welke ziekte je hebt.

“Met andere woorden: we moeten de mogelijkheden die digitalisering biedt voor de zorg serieus nemen maar ook serieus onderzoeken. Ze moeten betrouwbaar en waardevol zijn voor patiënten én hulpverleners. In de discussie over hoe we dit kunnen bewerkstelligen spelen apothekers zeker een rol.”

Veranderende rol huisarts

Volgens Beerepoot kan het niet anders of ook de rol van de huisarts zal veranderen door de digitale ontwikkelingen die ze beschrijft. “De huisarts zal minder de poortwachter van de zorg blijven, want die rol kan de digitale omgeving voor een groot deel overnemen. Voor onderwerpen als keelontsteking, palliatieve zorg of kleine verrichtingen blijft de rol van de huisarts natuurlijk onverminderd overeind, maar de werkdruk in de huisartspraktijk zal wel afnemen.”

De Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) is terughoudend in zijn reactie op de nadrukkelijke mening van Beerepoot. Waar zij stelt dat de digitale omgeving de rol van de huisarts als poortwachter voor een groot deel zal overnemen, laat de LHV via een woordvoerder weten ICT in een veranderende wereld en beroepsgroep juist te zien als een mogelijkheid om de kernwaarden van het huisartsvak in stand te houden.

Ontwikkelingen als www.thuisarts.nl, het e-consult en de online inzage van medische gegevens geven volgens de beroepsvereniging juist een nieuwe dimensie aan de huisarts-patiënt-relatie, die onverminderd van belang blijft.

 

Openingsmanifestatie van de e-healthweek 2019
Meer weten over hoe, waarmee en met wie de zorg haar toekomst implementeert? Bezoek dan op 21 januari 2019 de jaarlijkse ICT&health Openingsmanifestatie van de e-healthweek. Entreekaarten zijn gratis, dus wacht niet en 
meld u snel aan want op is op!

Martijn Kregting

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
Gegevens delen
Derde pilot proactief gegevens delen
Digitalisering expertisecentrum
Expertisecentrum bundelt kennis digitalisering en welzijn
wiel
Wiel zelf uitvinden hoeft niet, maar ontwikkel er wel op door
breuk
Virtual Fracture App slaat aan in Albert Schweitzer
monitor
E-healthmonitor signaleert stagnerende inzet digitale zorg
Alain-Labrique_bewerkt kopie
Digitale technologie is enabler voor duurzame zorg
shutterstock_317554598 kopie
Vergroten digitale patiëntbetrokkenheid zorgt voor gestroomlijnde workflows
um_mumc
Soms moet je eerst even uitzoomen om echte stappen te zetten
domotica-ouderen_Midjourney kopie
Cybercrimineel focust zich vaker op zorgleverancier
Big,Data,Ai,Coding,Screen,For,Asian,Future,Health,Care
Zorgtechnologie is voor iedereen
Volg jij ons al?