De huisarts, de apotheker en de digitale zorgtoekomst

De zorg van de toekomst is voor een belangrijk deel digitaal, stelt de 26-jarige arts-onderzoeker Shanice Beerepoot in een interview in het komende oktobernummer van ICT&health. Zij verbaast zich dan ook over het verzet van zorgprofessionals tegen digitalisering van de zorg. Die digitalisering is niet tegen te houden, stelt ze, en het zal snel gaan. Het is met name de jeugd die voor de doorbraak zal gaan zorgen. Zo zal medicatie bestellen via websites zoals Bol.com in plaats van via de apotheek normaal worden.

“Zij heeft heel goed door welke ontwikkelingen in de zorg gaande zijn en schetst daar een beeld over dat we op grote lijnen zeker kunnen onderschrijven’, zegt Eric Janson, directeur van de KNMP in een reactie. “De kansen deze digitale zorgtoekomst biedt, sluiten goed aan bij het zorgverlenerschap waarin apothekers hun meerwaarde hebben. Bovendien kan digitalisering mogelijk deels een bijdrage leveren aan het personeelsprobleem waarmee net als andere zorgverleners ook apothekers geconfronteerd worden.”

Discussie over digitale zorgtoekomst

Beerepoot bypasst wel een paar aspecten van die digitalisering waarover nog discussie moet worden gevoerd, vervolgt Janson. De lab-on-a-chip bijvoorbeeld, waarvan iedereen graag denkt dat die al lang klaarligt voor brede toepassing in het dagelijks gebruik. Of de vraag of je wel moet wensen dat Amazon via het afleveren van je geneesmiddelen inzicht heeft in welke ziekte je hebt.

“Met andere woorden: we moeten de mogelijkheden die digitalisering biedt voor de zorg serieus nemen maar ook serieus onderzoeken. Ze moeten betrouwbaar en waardevol zijn voor patiënten én hulpverleners. In de discussie over hoe we dit kunnen bewerkstelligen spelen apothekers zeker een rol.”

Veranderende rol huisarts

Volgens Beerepoot kan het niet anders of ook de rol van de huisarts zal veranderen door de digitale ontwikkelingen die ze beschrijft. “De huisarts zal minder de poortwachter van de zorg blijven, want die rol kan de digitale omgeving voor een groot deel overnemen. Voor onderwerpen als keelontsteking, palliatieve zorg of kleine verrichtingen blijft de rol van de huisarts natuurlijk onverminderd overeind, maar de werkdruk in de huisartspraktijk zal wel afnemen.”

De Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) is terughoudend in zijn reactie op de nadrukkelijke mening van Beerepoot. Waar zij stelt dat de digitale omgeving de rol van de huisarts als poortwachter voor een groot deel zal overnemen, laat de LHV via een woordvoerder weten ICT in een veranderende wereld en beroepsgroep juist te zien als een mogelijkheid om de kernwaarden van het huisartsvak in stand te houden.

Ontwikkelingen als www.thuisarts.nl, het e-consult en de online inzage van medische gegevens geven volgens de beroepsvereniging juist een nieuwe dimensie aan de huisarts-patiënt-relatie, die onverminderd van belang blijft.

 

Openingsmanifestatie van de e-healthweek 2019
Meer weten over hoe, waarmee en met wie de zorg haar toekomst implementeert? Bezoek dan op 21 januari 2019 de jaarlijkse ICT&health Openingsmanifestatie van de e-healthweek. Entreekaarten zijn gratis, dus wacht niet en 
meld u snel aan want op is op!

ICT&health World Conference

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
Lees ook
bevolkingsonderzoek
Bevolkingsonderzoek naar longkanker dichterbij dankzij AI
Treantprijs Alarmeringssysteem
Lim wint prijs met alarmeringssysteem voor ouderen
robot
Emotie-intelligente robot detecteert stress
innoveren
Philips mikt op meer mensgericht, duurzamer innoveren
dispenser
Medicijndispensers besparen Zuyderland Thuiszorg 24 fte´s  
injecties
Naaldloos injecteren verhoogt opties zelfmanagement
Gegevens delen data
Tweede ronde project ‘proactief gegevens delen in palliatieve fase’ start
Amphia Ziekenhuis digitale strategie.
Arnaud Kruizinga, CIO Amphia: 'Eerst de visie, dan de route'
Kort zorgnieuws
Kort zorgnieuws: Robotecho genomineerd; App voor bipolaire stoornis, en meer
Oog staaroperatie
Operatiekamers vrij door SurgiCube bij staaroperaties
Volg jij ons al?