Programma

Nieuws
Tip hier de redactie
Bekijk overzicht
Artikel delen

De patiënt krijgt de regie in handen via zelfmanagement

De samenwerking tussen VitalHealth Software en Sananet geeft een nieuwe impuls aan zelfmanagement in de zorg. De online coaching komt beschikbaar als MijnCOPDcoach in VitalHealth e-Vita om de patiënt op eenvoudige wijze inspraak, ondersteuning en inzicht te bieden in de dagelijkse omgang met COPD. Daarnaast krijgt de zorgverlener door middel van monitoring beter inzicht in de gezondheid van de patiënt en de effectiviteit van de behandeling. MijnCOPDcoach is ontwikkeld op basis van de Zorgstandaard COPD en wordt vanwege het aangetoonde effect door de Long Alliantie Nederland (LAN) aanbevolen in de nieuwe zorgstandaard.

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

MijnCOPDcoach is ontwikkeld door Sananet samen met COPD zorgverleners en patiënten en is geïntegreerd in e-Vita. e-Vita is het online Zelfmanagement Platform in de zorg dat is ontwikkeld op het VitalHealth Platform. De zorgverlener kan hiermee op een interactieve en digitale wijze in contact blijven met de patiënt. De patiënten worden zo in staat gesteld om op hun eigen niveau bezig te zijn met zelfmanagement. Met e-Vita werken patiënt en zorgverlener samen aan het Individueel ZorgPlan (IZP).

“Door de samenwerking met Sananet kunnen we betere oplossingen aanbieden voor mensen met COPD en hun zorgverleners” aldus Laurens van der Tang, CEO van VitalHealth Software. Binnen e-Vita is er een specifieke functionaliteit ontwikkeld voor digitale coaching; eCoaching. In eerste instantie met behulp van MijnCOPDcoach, maar binnenkort ook met MijnASTMAcoach, kunnen deze patiënten op gepersonaliseerde wijze geholpen worden om de eigen gezondheidssituatie in de gaten te houden. Hierdoor wordt de zorg op maat geleverd aan de patiënt en wordt kwaliteit van leven verbeterd. Dankzij monitoring-op-afstand neemt bovendien de kans op exacerbaties voor COPD patiënten af. Verder is de patiënt via zelfmanagement meer betrokken bij zijn intensieve behandeling, wat naast betere behandelresultaten, leidt tot lagere zorgkosten en substitutie.

Wetenschappelijk aangetoond

“Dat patiënten met online coaching veel beter met hun ziekte omgaan is wetenschappelijk aangetoond. De eerste resultaten van een nieuwe studie van het Jan van Es instituut laten bovendien zien dat de COPD gerelateerde ziektelast significant afneemt”, aldus Jan Ramaekers, algemeen directeur van Sananet.
Bij Zorggroep regio Oosterhout en Omstreken (Zorroo) maken ze gebruik van het KIS en e-Vita van VitalHealth. Daan Kerklaan, directeur van Zorroo, vertelt: “Met de samenwerking van Sananet en VitalHealth wordt mijnCOPDcoach geïntegreerd in het KIS en e-Vita. De functionaliteiten van e-Vita bieden een bewezen effectief zelfmanagementsysteem. Er ontstaat één platform voor de patiënt, waar hij of zij terecht kan voor inzicht, ondersteuning en monitoring. Ook ontstaat er één platform voor de zorgverlener, waar een uitgebreid dashboard direct inzage geeft in de voortgang en gezondheidstoestand van de COPD-patiënt. Op deze manier kan er vervolgens proactief actie ondernomen worden richting de patiënt.”

MijnCOPDcoach wordt op dit moment zowel in de eerstelijnszorg als ook binnen ziekenhuizen gebruikt. Vooral de zorginhoudelijke kenniskuren, die onderdeel zijn van de coaches, stellen zowel de patiënt als de betrokken zorgverleners in staat gerichte ondersteuning te bieden met passende educatie die aansluit bij de specifieke behoefte van het ziekteverloop van de patiënt.

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

Mis niks en ontvang de spannendste ontwikkelingen