Programma

Nieuws
Tip hier de redactie
Bekijk overzicht
Artikel delen

De prijs van bloedprikken

Syrolab in Kerkrade is een nieuwkomer én prijsvechter in de zorg. De eerste vestiging is onlangs geopend boven het filiaal bij het Kerkradense Roda JC-stadion, zo meldt het FD.

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

Patiënten kunnen hier in de ochtend bloedprikken en krijgen ’s middags de uitslag. Ze moeten wel een verwijzing van de huisarts of verloskundige hebben. Syrolab  laat de bloedanalyses in Labor Dr. Wisplinghoff in Aken, Duitsland uitvoeren. Veel goedkoper dan in Nederland, claimt het bedrijf.

Kosten omlaag

Volgens het FD  kost diagnostisch onderzoek in Nederland jaarlijks 800 euro. KPMG berekende in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid dat er honderden miljoenen euro’s te besparen zouden zijn door de eenvoudige diagnostiek uit de ziekenhuizen te halen en onder te brengen in commerciële centra.

Ron Kusters, bijzonder hoogleraar economische effecten van laboratoriumdiagnostiek, zet in het FD kanttekeningen bij de claims van Syrolab. De prijzen zijn de afgelopen jaren onder druk van de verzekeraars al gedaald. Snelle analyses zijn overal standaard. ‘Belangrijker is of de kwaliteit geborgd is en aansluit bij behoefte van Nederlandse huisartsen.’

Op macroniveau wordt de zorg in Nederland ook niet goedkoper wanneer de eenvoudige diagnostiek door een Duits laboratorium wordt uitgevoerd, stelt Kusters: ‘Elk ziekenhuis van enige omvang zal een laboratorium moeten hebben. Wanneer je de eerstelijnsdiagnostiek daaruit haalt, gaan de relatieve kosten van deze zorg omhoog.’

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

Mis niks en ontvang de spannendste ontwikkelingen