Search
Close this search box.
Search

De prijs van bloedprikken

Syrolab in Kerkrade is een nieuwkomer én prijsvechter in de zorg. De eerste vestiging is onlangs geopend boven het filiaal bij het Kerkradense Roda JC-stadion, zo meldt het FD.

Patiënten kunnen hier in de ochtend bloedprikken en krijgen ’s middags de uitslag. Ze moeten wel een verwijzing van de huisarts of verloskundige hebben. Syrolab  laat de bloedanalyses in Labor Dr. Wisplinghoff in Aken, Duitsland uitvoeren. Veel goedkoper dan in Nederland, claimt het bedrijf.

Kosten omlaag

Volgens het FD  kost diagnostisch onderzoek in Nederland jaarlijks 800 euro. KPMG berekende in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid dat er honderden miljoenen euro’s te besparen zouden zijn door de eenvoudige diagnostiek uit de ziekenhuizen te halen en onder te brengen in commerciële centra.

Ron Kusters, bijzonder hoogleraar economische effecten van laboratoriumdiagnostiek, zet in het FD kanttekeningen bij de claims van Syrolab. De prijzen zijn de afgelopen jaren onder druk van de verzekeraars al gedaald. Snelle analyses zijn overal standaard. ‘Belangrijker is of de kwaliteit geborgd is en aansluit bij behoefte van Nederlandse huisartsen.’

Op macroniveau wordt de zorg in Nederland ook niet goedkoper wanneer de eenvoudige diagnostiek door een Duits laboratorium wordt uitgevoerd, stelt Kusters: ‘Elk ziekenhuis van enige omvang zal een laboratorium moeten hebben. Wanneer je de eerstelijnsdiagnostiek daaruit haalt, gaan de relatieve kosten van deze zorg omhoog.’

admin

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
Parkinson Punt Zuyd
Website Parkinson Punt Zuyd gelanceerd
Narcolepsie
Nieuwe app voor brede behandelaanpak narcolepsie
dispenser
Verpleegklinieken pionieren succesvol met medicijndispensers
AI-opleiding
AI-opleiding voor medewerkers ETZ
zelfherstel
Zebravis onderzoek werpt nieuw licht op behandeling blindheid
Transparantie zorg
Politiek eist meer transparantie over kwaliteit van zorg
thuisarts.nl
Samenwerking voor verdere uitbreiding Thuisarts.nl
digipunt
DigiPunt Zuyderland ondersteunt digivaardigheid
AI-model huidkanker
Risico op huidkanker voorspellen met AI-model
diabetestools
Digitale diabetestools bieden te weinig klinische voordelen
Volg jij ons al?