De spermabot, fictie of werkelijkheid?

25 oktober 2016
Nieuws
Duitse ontwerpers zijn op dit moment bezig om de gevallen waarbij het om het sperma gaat een alternatief te bieden in de vorm van een zogeheten “spermabot”. De bot is een schroefvormig motortje ontworpen om lethargisch zaad recht naar zijn doel te brengen. Hij wentelt zich eerst om de zweepstaart van een zaadcelletje en schiet dan dankzij een magneet vooruit en als het goed is recht de eicel in.

Kinderwens in vervulling zien gaan

De Duitse ontwerpers zeggen dat er nog een lange weg te gaan is, maar dat de verwachting is dat deze minirobot in de nabije toekomst een rol kan spelen bij kunstmatige bevruchting. Er is getest op runderzaad en –eicellen, maar die proeven hebben nog niet tot een bevruchting geleid. “Het is een fascinerend idee,” zegt voortplantingsdeskundige Robin Fogle van het Atlanta Center for Reproductive Medicine, “maar ik ben nog wel enigszins sceptisch.”

Onderzoeksleider Oliver Schmidt, die de spermabot ontwierp, erkent dat het motortje nog niet 100% efficiënt werkt. Maar is een goed idee, dat ervoor kan zorgen dat in de toekomst het kinderloze echtparen alsnog hun kinderwens in vervulling kunnen zien gaan, juist in situaties waar andere vruchtbaarheidstechnieken geen oplossing bieden, zo zegt Schmidt.