Programma

Nieuws
Tip hier de redactie
Bekijk overzicht
24 november 2022
Artikel delen

De voordelen van Thuismeten bij zwangerschapshypertensie

Bij zwangere vrouwen kan zwangerschapshypertensie optreden. Om te meten of de bloeddruk niet dusdanig hoog wordt dat dit gevaarlijk is voor moeder en kind, is het van belang deze goed te kunnen meten. Daarvoor hoeft de aanstaande moeder niet langer per se naar een ziekenhuis maar is er daarvoor nu een speciale app.

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

Zwangerschapshypertensie treedt veelal op tijdens de laatste trimester en kan, zoals gezegd, schadelijk zijn voor moeder en baby. De vrouwen die dit overkomt worden daarom vaak gecontroleerd. Dat betekende dat zij om die reden wel drie of vier keer naar de poli moesten komen. Met de komst van de Thuismeten app hoeft dit nu niet meer. Door deze manier van meten worden niet alle fysieke controles vervangen maar kan het aantal ziekenhuisbezoeken worden gereduceerd tot eens in de twee weken.

Thuismeten app voor bloeddruk

Zwangere vrouwen met zwangerschapshypertensie kunnen zelf dagelijks hun bloeddruk meten en de gegevens invoeren in deze Thuismeten app. Daarmee kan een gynaecoloog hen op afstand in de gaten houden. Dient het moment zich aan dat de bloeddruk te hoog is, dan krijgt de zwangere moeder in de app een vragenlijst die kunnen duiden op zwangerschapsvergiftiging. Ook krijgt de verloskundige in het ziekenhuis BovenIJ direct een melding en kan dan contact opnemen.

Minder ziekenhuisbezoeken

Zeker in tijden van personeelsschaarste is deze app een uitkomst, maar ook voor de vrouwen die zwanger zijn is het prettig om minder vaak naar het ziekenhuis te hoeven gaan. “Dit kan bovendien een positief effect op de bloeddruk hebben, vertelt BovenIJ-gynaecoloog Lakeman. “Ziekenhuisbezoeken kunnen als stressvol worden ervaren en stress verhoogt de bloeddruk.

Het kan dus zo zijn dat de bloeddruk van een patiënt die thuis meet lager blijft, dan als dezelfde patiënt drie of vier keer per week naar het BovenIJ had moeten komen. Studies naar het gebruik van deze app hebben laten zien dat het aantal opnames voor het monitoren van een verhoogde bloeddruk door het gebruik van deze app worden verminderd.”

Thuismonitoring sterk in opkomst

Een app zoals die er nu dus is voor het meten van zwangerschapshypertensie bestond al eerder voor patiënten met andere problemen zoals COPD, hartfalen, oncologie (kanker) en zwangerschapsdiabetes. Vanaf nu is de Thuismeten app er dus ook voor patiënten met zwangerschapshypertensie. Vrouwen die van een dergelijke app gebruik willen maken kunnen daar naar vragen bij hun arts of behandelaar

Bravis zet breed in op thuismonitoring en zelfmanagement. Voor patiënten is het zelf doen van metingen daarvoor laagdrempeliger geworden. Voor hen betekent het immers dat ze minder vaak een bezoek aan het ziekenhuis te hoeven afleggen. Dat levert niet alleen een praktisch voordeel op, het is ook gebleken dat patiënten thuis minder spanning ervaren dan in het ziekenhuis en zodoende betrouwbaardere waardes meten.

ICT&health congres 2023
Op 30 januari 2023 trapt ICT&health het nieuwe zorgjaar af met het jaarlijks groot en invloedrijk zorgcongres over de zorgtransformatie.
Ook aanwezig zijn? Reserveer dan snel uw entreeticket

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

Mis niks en ontvang de spannendste ontwikkelingen