De Zilverlijn: een luisterend oor voor eenzame ouderen

Ruim een kwart van de Nederlandse bevolking voelt zich eenzaam. Bijna de helft van hen weet niet wat ze moet doen om het sociaal isolement te doorbreken.

In samenwerking met het Nationaal Ouderenfonds heeft het KPN Mooiste Contact Fonds daarom de Zilverlijn geïntroduceerd: ouderen die behoefte hebben aan sociaal contact worden door een vrijwilliger gebeld voor een goed gesprek.

Mark Versteegen, manager KPN Mooiste Contact Fonds: ‘Veel ouderen hebben behoefte aan persoonlijke aandacht: een praatje, even samen met iemand lachen. Nederland kent zo’n 200.000 extreem eenzame ouderen. Dit zijn mensen die maximaal één keer in de vier weken sociaal contact hebben. Samen met het Nationaal Ouderenfonds wil het KPN Mooiste Contact Fonds iets doen aan dit grote maatschappelijke probleem.’

Luisterend oor
Ouderen die prijs stellen op een telefoontje worden gebeld door een KPN-vrijwilliger vanuit de speciaal ingericht mobile callcenter: de Zilverlijn-bus. De Zilverlijn-bus wordt op verschillende KPN-locaties ingezet. Door deze aanpak kan een roulerende groep KPN-vrijwilligers meewerken aan dit initiatief.

Volgens Versteegen is het vanzelfsprekend dat KPN met het Mooiste Contact Fonds sociaal contact wil bevorderen: ‘Al 130 jaar verbindt KPN mensen met elkaar via technologie. Contact leggen is voor ons niet meer dan logisch. Wij dragen graag ons steentje, ook voor ouderen die zich eenzaam voelen.’

De Zilverlijn is het pilotproject van het KPN Mooiste Contact Fonds in 2015. Ieder jaar kiest het bestuur van het fonds een project waarmee een maatschappelijk partner tijdelijk wordt ondersteund (met mensen, techniek en geld) om een project te realiseren. Zo werd eerder in samenwerking met ’s Heeren Loo Zorggroep onder de noemer JIP (Jouw Internet Portaal) een internetportaal gebouwd voor mensen met een  verstandelijke beperking. De jaarlijkse pilots worden gerealiseerd naast de ‘vaste’ projecten als KlasseContact en de Mooiste Contact Dagen in het Rijksmuseum en de Mooiste Contact diners rond de kerst.

Meer informatie over het KPN Mooiste Contactfonds is hier te vinden.

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
Lees ook
MRI
Hersenschors kan Parkinsonsymptomen compenseren
Hartoperaties
Sneller herstel hartoperaties door nieuwe methodes
Databeschikbaarheid - Joba vd Berg
VWS, regel die databeschikbaarheid!
symposium
Margreet Vos: ‘Integreer duurzaamheid in de definitie van goede zorg’
Cardiologie
Diakonessenhuis schenkt Utrecht 56 connectieve AED's
Drie overheidsorganisaties op het gebied van cybersecurity openen een gezamenlijk loket waar organisaties cyberdreigingen of -kwetsbaarheden kunnen melden.
Drie cybersecurity-organisaties openen één loket
samenwerking
Regionale samenwerking groeit mede dankzij IZA
Planning gezondheidszorg regiobeelden
NZa: knelpunten aanscherpen in regiobeelden
Rapportage
Spraakherkenningsoplossing voor specialisten blijkt ideaal
hartstilstand
Slim horloge alarmeert meldkamer bij hartstilstand
Volg jij ons al?