Search
Close this search box.
Search

Deadlines uit Belgische actieplan e-gezondheid komen dichterbij

De klok tikt voor diverse deadlines uit het digitale actieplan e-gezondheid van de Belgische overheid (federaal en gewesten). Met het actieplan willen de ministers van Volksgezondheid België op het gebied van gezondheidszorg het digitale tijdperk intrekken. Eind 2018 moet het actieplan realiteit zijn.

In het onlangs afgesloten tweede kwartaal van 2016 waren er echter al diverse deadlines.
Zo moet er bij actiepunt 2 – invoering van een ziekenhuis-EPD – een belangrijke basisstap gezet zijn door alle ziekenhuizen. Elk ziekenhuis moet een intern operationeel ICT-meerjarenplan hebben goedgekeurd en een beheersstructuur (multidisciplinair coördinatieteam) hebben uitgewerkt om de implementatie, de evaluatie en de actualisering van dat meerjarenplan te waarborgen, zo valt er te lezen op de website voor het actieplan e-gezondheid.

Heel wat Belgische ziekenhuizen hebben nog geen reëel geïntegreerd ziekenhuis-EPD en maken nog steeds gebruik van verschillende geïntegreerde toepassingen, aldus het uitgangspunt. Op basis van het bovengenoemde meerjarenplan en de beheersstructuur moet eind 2018 een accelerator programma worden opgestart met als doel dat alle ziekenhuizen een geïntegreerd EPD in productie hebben en het effectief gebruiken.

Digitalisering Belgische gezondheidszorg

In oktober 2015 werd bekend dat onder meer het Belgische systeem van ziektekosten op de helling ging in het kader van het nieuwe actieplan e-gezondheid, bedoeld om papier te vervangen door digitale varianten. Zo verdwijnen de zogeheten groene en witte briefjes vanaf 1 januari 2018. Deze doktersbriefjes gaan digitaal, maakte minister Maggie de Block van Volksgezondheid destijds bekend.  Eind 2018, begin 2019 moet de basis voor een meer digitaal gezondheidsstelsel gelegd zijn.

Volgens De Block moet het zo mogelijk worden om op een veilige manier het groene en het witte briefje rechtstreeks naar het ziekenfonds te sturen, zodat een patiënt geld voor medicatie of een behandeling terugbetaald krijgt op zijn rekening.  Zowel in de dokterspraktijk als bij de apothekers moet zo de hoeveelheid papieren administratie teruggebracht worden. Ook getuigschriften wordt vanaf 1 januari 2018 volledig gedigitaliseerd. Zo kunnen artsen voorschriften direct naar een apotheek sturen.

Onomkeerbare stappen

De Block wees er bij de lancering van het actieplan op er op dat de digitalisering van de gezondheidszorg onomkeerbaar is. Dat geldt onder meer voor de opslag van patiëntgegevens. Begin oktober 2015 hadden 1,93 miljoen Belgen toestemming gegeven voor de digitale uitwisseling van hun medische gegevens tussen zorgverstrekkers, tegen 352.000 begin oktober 2014. In juli 2015 wisselden de zorgverstrekkers in België 3,7 miljoen berichten met elkaar uit via de beveiligde eHealthBox, tegenover 2,5 miljoen in juli 2014. Elke maand vragen zorgverstrekkers, vooral apothekers, meer dan 11 miljoen keer naar de verzekerbaarheid van een patiënt.

Behalve de federale minister ondersteunen ook acht collega’s van de gewesten en gemeenschappen aanwezig het actieplan e-Gezondheid. Met de ondertekening van het actieplan commiteerden de negen ministers van Volksgezondheid zich er aan om de mogelijkheden van e-gezondheid optimaal te benutten.

admin

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
AI
Hoe AI urologische problemen bij baby’s voorspelt
acute zorg
Zorgsector pleit in kamerbrief voor betere databeschikbaarheid
Datalek Zuyderland
Datalek bij Zuyderland Medisch Centrum
verpleegkundige
1 op 5 zorgmedewerkers wil zonder ICT werken  
Parkinson Punt Zuyd
Website Parkinson Punt Zuyd gelanceerd
Narcolepsie
Nieuwe app voor brede behandelaanpak narcolepsie
Zorgorganisatie ZuidOostZorg pioniert in haar verpleegklinieken ondertussen al volop met de inzet van Medido medicijndispensers.
Verpleegklinieken pionieren succesvol met medicijndispensers
AI-opleiding
AI-opleiding voor medewerkers ETZ
zelfherstel
Zebravis onderzoek werpt nieuw licht op behandeling blindheid
Transparantie zorg
Politiek eist meer transparantie over kwaliteit van zorg
Volg jij ons al?