Deep learning veelbelovend bij opsporen reumatische hartziekte bij kinderen

5 februari 2024
hart
AI
Nieuws

Onderzoekers van het Children’s National Hospital hebben een deep learning model ontwikkeld met de potentie om de opsporing van de reumatische hartziekte (RHD) wereldwijd te verbeteren. Het computermodel is in januari 2024 gepubliceerd in ‘the Journal of the American Heart Association’ en maakt het mogelijk om - zonder directe tussenkomst van een cardioloog – RHD met behulp van echocardiogrammen te voorspellen en te identificeren. Deze ontwikkeling is met name belangrijk voor gebieden waar de toegang tot gespecialiseerde hartzorg beperkt is. RHD, een direct gevolg van inadequaat behandelde streptokokkeninfecties, eist jaarlijks bijna 300.000 levens. Deze reumatische hartziekte komt voornamelijk voor in landen met lage en middeninkomens en treft vooral kinderen.

The World Health Organization (WHO) stelt dat RHD de meest voorkomende hartziekte is bij mensen onder de 25. Het gaat hier om de gevolgen van acuut reuma, die escaleert in ernstige hartklachten. Het nieuwe innovatieve model gebruikt machine learning en deep learning technieken om hartafbeeldingen te analyseren. Vervolgens kunnen bijvoorbeeld afwijkingen in de hartgrootte, die een indicatie kunnen zijn van RHD, worden vastgesteld. Door deze aanpak wordt de toegang tot diagnostische screening vergroot en wordt vroege detectie en behandeling van RHD mogelijk. Zodoende kan ernstige hartschade waarschijnlijk worden voorkomen en het aantal sterfgevallen omlaag worden gebracht.

AI inzetten bij hartziekten

Het gebruik van AI in de cardiologie zoals bij de detectie van RHD raakt steeds meer ingeburgerd. Zo maakt een speciale AI-gestuurde smartwatch het mogelijk om vroegtijdig hartfalen te signaleren; zelfs voordat de patiënt symptomen vertoont. Een ander mooi voorbeeld is een nieuw laboratorium in Amsterdam UMC, waar wordt gewerkt aan de ontwikkeling van AI-algoritmes waarmee hartinfarcten kunnen worden voorspeld.

Obstakels

Ondanks de potentie van de nieuwe technologie bij opsporen van RHD, zien de onderzoekers nog wel enkele obstakels. Zo moeten de prestaties van het algoritme zodra het gaat werken met beelden van een handheld apparaat (die minder van kwaliteit zijn) nader worden onderzocht. Tevens moet deze slimme toepassing ook nog uitgebreid getest worden in verschillende klinische en geografische settings.

Wereldwijde inclusieve gezondheidszorg

Hoe dan ook biedt de toepassing van AI bij de opsporing van RHD en andere hartaandoeningen nieuwe perspectieven voor vroegere detectie en behandeling. Het mooie aan dit vernieuwende onderzoek is dat het laat zien dat met AI hartziekten sneller opgespoord kan worden én dat kunstmatige intelligentie, samen met miniaturisatie, kan helpen om specialistische gezondheidszorg wereldwijd beter toegankelijk te maken.