Search
Close this search box.
Search

Derde koploperproject met spoed beschikbaar van start

Huisartsencoöperatie De Slochterkring, het Martini Ziekenhuis en het Ommelander Ziekenhuis Groningen werken in een koploperproject van Met Spoed Beschikbaar samen om de digitale uitwisseling van gegevens tussen de huisartsen en de Spoedeisende hulp (SEH) te versnellen. De deelnemers willen de Professionele Samenvatting (PS) van de huisarts digitaal kunnen inzien op de SEH om zo sneller over relevante medische informatie te beschikken. ICT-leveranciers Promedico VDF en ihomer zijn betrokken om dit technisch te realiseren.

De samenwerking tussen de Groningse zorgaanbieders en hun leveranciers vormt het derde Koploperproject van het programma Met Spoed Beschikbaar. Het komt voort uit de behoefte om patiënten zo snel mogelijk van de juiste zorg te voorzien in geval van acute situaties. Het programma geeft sinds dit jaar versnelling aan die samenwerking door er een koploperproject van te maken. Dit zijn projecten met regionale coalities van spoedzorgaanbieders die met hun ICT-leveranciers digitale gegevensuitwisselingen in de acute zorgketen realiseren. Eerdere Koploperprojecten zijn in april en juni gestart.

Zo snel mogelijk beschikbaar

Xandra Bodewes, SEH-arts, Martini Ziekenhuis, noemt het voor patiënten in een acute situatie cruciaal dat de SEH zo snel mogelijk over relevante gegevens beschikt. “Wanneer wij direct de Professionele Samenvatting (PS) van de huisarts in kunnen zien, hoeven we minder administratieve handelingen uit te voeren om de medische achtergrondinformatie van de patiënt te achterhalen. Dat scheelt ons veel kostbare tijd en zo kunnen we de patiënt sneller voorzien van de juiste zorg.”

“Wanneer een van onze patiënten spoedzorg op de SEH nodig heeft, vinden we het als huisartsencoöperatie belangrijk dat de medische informatie zo snel mogelijk beschikbaar is”, vult Ingrid Gerrits aan. Zij is huisarts en projectleider van huisartsencoöperatie De Slochterkring. “We werken in dit project samen met de SEH’s en ICT-leveranciers om de PS direct opvraagbaar te maken, zodat een patiënt zo snel mogelijk geholpen kan worden.”

Betere behandeluitkomsten

Gea Hartman, Hoofd SEH en projectleider, Ommelander Ziekenhuis Groningen, schetst dat het om essentiële informatie gaat die bij snellere beschikbaarheid op de SEH tot betere behandeluitkomsten kan leiden. “Wat is de medische voorgeschiedenis van de patiënt? Welke medicijnen neemt hij of zij? Heeft de patiënt allergieën of wellicht een chronische ziekte? In dit koploperproject gaan we ervoor zorgen dat we die essentiële informatie snel kunnen opvragen, zodat we de patiënt ook sneller kunnen helpen.”

Met Spoed beschikbaar stelt nog meer koplopers te zoeken om met elkaar nieuwe digitale gegevensuitwisselingen te realiseren in de acute zorg. Regionale samenwerkingsinitiatieven tussen zorgaanbieders en leveranciers die graag aan de slag willen, kunnen contact opnemen met het programma. Er zijn al enkele nieuwe koploperprojecten aangekondigd.

Martijn Kregting

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
eHealth
Digitale receptionist Emma aan het werk gezet
operatierisico
Machine learning voorspelt operatierisico bij PAV
Radiologie
Inzet van AI maakt radioloog niet per se beter
menselijke AI
Bijna 7 miljoen beschikbaar voor mensgerichte AI
AI
Hoe AI urologische problemen bij baby’s voorspelt
acute zorg
Zorgsector pleit in kamerbrief voor betere databeschikbaarheid
Datalek Zuyderland
Datalek bij Zuyderland Medisch Centrum
verpleegkundige
1 op 5 zorgmedewerkers wil zonder ICT werken  
Parkinson Punt Zuyd
Website Parkinson Punt Zuyd gelanceerd
Narcolepsie
Nieuwe app voor brede behandelaanpak narcolepsie
Volg jij ons al?