Deventer Ziekenhuis lanceert AllerGoGo-app voor jonge hooikoortspatiënten

Het Deventer Ziekenhuis heeft een allergie-app speciaal voor kinderen uitgebracht: AllerGoGo De app is door artsen én patiënten ontwikkeld en moet kinderen tussen de 7 en 16 jaar meer grip geven op hun hooikoorts. De app is het resultaat van een innovatiewedstrijd in het Deventer Ziekenhuis en is volgens de instelling de eerste in zijn soort. De lancering past bij de ambitie van het Deventer Ziekenhuis om een voorloper te zijn op het gebied van kinderallergie.

Het aantal kinderen met allergische reacties neemt snel toe, aldus het Deventer Ziekenhuis. Inmiddels zou zo’n 25 procent van de tieners last van hooikoorts hebben. Veel voorkomende  klachten in hooikoortsseizoen (vanaf februari) zijn rode ogen, niesbuien, kriebelhoest, hoofdpijn.

Volgens kinderallergoloog Monique Gorissen zijn luchtvervuiling en een toename van bepaalde soorten pollen de belangrijkste reden voor de toename van het aantal hooikoortspatiënten bij jeugdige Nederlanders.

Inzicht in wat werkt

“Als kinderen bij de (huis)arts zijn, is het voor hen soms lastig zich uit te drukken of om terug te halen waar of wanneer ze klachten hadden. Met de app krijgen ze pollennieuws, kunnen ze een digitaal dagboek bijhouden, dat goed van pas kan komen bij het bezoek aan de specialist. Hierin kunnen ze hooikoortsklachten en hun medicijngebruik vastleggen. Dit biedt inzicht in wat wel en niet werkt. Ook bevat de app tips om hooikoortsklachten te voorkomen.”

AllerGoGo werkt met behulp van een figuurtje genaamd Allergotchi. Bij veel klachten wordt Allergotchi ziek en als er medicijnen worden gebruikt, wordt hij weer beter. Ook kunnen kinderen er voor kiezen om de selfie-functie te gebruiken. Ze maken dan een foto van zichzelf en kunnen met smileys aangeven hoe ze zich voelen. Met deze functie wordt inzichtelijk wat er wel of niet wordt gedaan en gebruikt om hooikoorts tegen te gaan.

De app is al getest, onder meer door de tienjarige Laura Weber uit Enschede. Zij heeft het hele jaar door last van gras- en boompollen. Twee keer per dag vult Laura haar gegevens in op de app. Allergotchi geeft aan hoe ze zich voelt, voor- en na de medicijnen.

App voorbeeld van co-creatie

De app is het resultaat van een innovatiewedstrijd in het Deventer Ziekenhuis en ontwikkeld in samenwerking met Panton en de AppBakkers. De ontwikkeling is volgens het ziekenhuis een voorbeeld van co-creatie in de zorg. Patiënten, ouders, kinderartsen, designers en ontwikkelaars zaten namelijk vanaf het begin samen aan tafel. Zij brachten de behoeften in kaart en vertaalden deze naar een digitale oplossing voor kinderen tussen 7 en 16 jaar. Binnen een jaar werd de app realiteit en kan deze vanaf nu de snel groeiende groep kinderen met allergieklachten helpen.

De lancering van AllerGoGo past bij de ambitie van het Deventer Ziekenhuis om een voorloper te zijn op het gebied van kinderallergie. Daarom is in 2015 in het ziekenhuis het Kinderallergie Behandelcentrum geopend. Daar worden kinderen met allergieklachten geholpen om zo snel mogelijk een klachtenvrij leven te leiden. Het team, bestaande uit onder meer twee kinderarts-allergologen, werkt intensief samen met een dermatoloog, KNO-arts, kinderallergieverpleegkundige, longfunctie-analist, diëtiste en eczeemverpleegkundige, om de meest optimale zorg te kunnen bieden.

Zie hier een video over de app

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
Kort zorgnieuws
Kort zorgnieuws: ZIC bij VieCuri; Digitale hulp; Medische rekenvaardigheid-app, en meer
wondzorg
Innovatieprijs voor gepatenteerde offline gegevensuitwisseling
Duuzame zorg - Diederik Gommers
Passende, duurzame zorg komt er niet vanzelf
Microbioomonderzoek
UMCG opent nieuwe faciliteit voor microbioomonderzoek
beroerte
Testen op je digitale tweeling voor beste behandeling beroerte
wereldwijd
John Halamka, Mayo Clinic Platform: ‘Onze innovaties zijn wereldwijd inzetbaar'
Gegevensuitwisseling
Mandaat EHDS: Nederland verzilvert 4 hoofdposities
Rathenau
Risico’s AI vragen om terughoudendheid in gebruik
Ketenmonitoring hackathon
Proefproject aanvullende ketenmonitoring en -logging afgerond
toestemmingsplatform
Eerste apotheek aangesloten op online toestemmingsplatform Mitz
Volg jij ons al?