Deventer Ziekenhuis, Mint Solution krijgen innovatieprijs medicatieveiligheid

3 november 2016
Nieuws
Met behulp van de MedEye kunnen zorgverleners medicijntoediening extra controleren, om zo het aantal medicatiefouten terug te brengen. Het Deventer Ziekenhuis introduceerde eerder dit jaar na een pilot als eerste ziekenhuis kliniekbreed MedEye, destijds een wereldprimeur. Inmiddels werken er meer ziekenhuizen met het systeem van Mint Solution.

Volgens de leverancier tonen cijfers aan dat er bij het toedienen van medicijnen nu nog bij één op de vijf patiënten iets mis gaat. Met deze oplossing wil het Deventer Ziekenhuis toe naar foutloze medicatietoediening. In het ziekenhuis gaan jaarlijks zo’n 250.000 medicatievoorschriften om. MedEye herkent alle medicatie en stelt de verpleegkundigen in staat om medicatiefouten te herkennen, te stoppen en te voorkomen. De jury van de Computable Awards bestempelde de MedEye als baanbrekende innovatie in medicatieveiligheid.

Blij met erkenning

Bestuursvoorzitter Gita Gallé van het Deventer Ziekenhuis is blij met de erkenning voor de MedEye: "Patiënten moeten erop kunnen rekenen dat ze veilig medicijnen krijgen voorgeschreven en toegediend. De MedEye helpt ons om vermijdbare fouten te voorkomen en is daarmee voor ons van groot belang. We zijn natuurlijk blij met de prijs, maar belangrijker is dat we door deze innovatieve toepassing direct de zorgkwaliteit voor onze patiënten verbeteren."

“Betere medicatieveiligheid en het daadwerkelijk stoppen van fouten aan het bed is onze missie. Ons medicatieveiligheidssysteem zorgt aantoonbaar voor een aanzienlijke vermindering van het aantal fouten. We zijn zeer trots op het winnen van deze prijs samen met het Deventer Ziekenhuis. Onze samenwerking met hen is altijd bijzonder prettig verlopen,” aldus Gauti Reynisson, CEO van de Nederlands-IJslandse startup Mint Solution.
 

Juiste medicatie

De MedEye is een kleine computer, voorzien van een 3D-scanner en software zit. De verpleegkundige controleert de medicatie die eerder is voorgeschreven en samengesteld, haalt de tabletten en capsules uit de verpakking en stopt die in de lade van de MedEye. Aangezien alle tabletten en capsules van kleur, grootte, inscripties, structuur en breukstreep verschillen, ziet de MedEye direct of de patiënt de juiste medicatie krijgt.

Het apparaat vergelijkt de gegevens met die uit het elektronisch voorschrijfsysteem. Als die helemaal kloppen, geeft de MedEye een signaal en kan de verpleegkundige de medicijnen veilig aan de patiënt toedienen. Het systeem is tijdens een pilotfase uitgebreid getest in Deventer. Het bracht maar liefst 3 tot 4 medicatiefouten per dag aan het licht.

Uitbreiding MedEye

Na de implementatie bij een aantal Nederlandse ziekenhuizen (zoals het Antonius Ziekenhuis in Sneek) bereidt Mint zich voor op uitbreiding naar aangrenzende marktsegmenten en andere landen.  Mint Solutions Holding heeft hiervoor in augustus 5 miljoen euro opgehaald bij bestaande en nieuwe investeerders.

"Deze investering komt op een cruciaal moment voor MedEye, stelt Gauti Reynisson, CEO van Mint Solutions. “We zien een sterke vraag vanuit Nederlandse ziekenhuizen en signaleren groeikansen in andere zorgsegmenten, zoals de langdurige zorg en internationale markten. Met de nieuwe financiering kunnen we MedEye verder uitrollen."